HomeИнтересноБългарияКой град е бил най-дълго столица на България

Кой град е бил най-дълго столица на България

Знаете ли, кой град е бил най-дълго столица на България? А знаете ли, кои са били в миналото столици на страната? Нека надникнем зад кулисите и да си припомним някой факти…

Кой град е бил най-дълго столица на България

Отговорът на въпроса е Плиска – първата столица на България.

Плиска е люлка на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Плиска е достоличен и един от най-големите и богати градове в Европа и света. Тя е забележителна със своята архитектура, която българите наследили от своето предишно население.

Плиска е археологически обект в България, където се намират руините на първата столица на страната. Разпростиращ се на 23 квадратни километра и със сложна система от укрепления, Плиска е впечатляващ ранносредновековен град. Той е бил главен град на Първото българско царство от 681 до 893 г., когато столицата е преместена в Преслав от цар Симеон I.

История на Плиска

Плиска е първата столица на Първото българско царство. Създаден е през 681 г. след победата на българите над византийците.

Местоположението е избрано специално като гледна точка, долината, заобиколена от склоновете на съседните плата. Те се харесала някога на прабългарите като благоприятно място за паша на стадата. Местоположението също било на кръстопът и на главни пътни артерии.

Първите постройки в Плиска датират от края на 7 век. Те са били направени от дърво. Били са кръгли или правоъгълни. Някои са служили за жилищни помещения, докато други са служили за различни цели. Първите дворци са били заобиколени от крепостни стени, а в околните полета са построени села за настаняване на работници.

В края на 8 век и началото на 9 век сградите от камък са изместват от дървените. Смята се, че първата каменна сграда е дворецът на Хан Крум. През 811 г. столицата е разрушена от византийския император Никифор.

Императорският комплекс в Плиска е възстановен по време на управлението на Омуртаг 814-831 г. сл. Хр. На мястото, където е била тронната зала на Крум, преди да бъде опожарена е построена нова тронна зала, а около двореца и прилежащите жилищни помещения, наред с нивите е издигната висока тухлена стена.

Плиска се променя значително, когато България приема християнството през 864 г. при цар Борис I. Езическите храмове са възстановени, докато се строят християнски църкви, като най-впечатляващата е Голямата базилика. Останките от нея могат да се видят и до днес.

През 889 г. цар Борис създава манастир, като негов първи свещеник е най-големият син на царя Владимир. Въпреки това, когато Владимир се опитал да въведе отново езичеството, той беше ослепен и затворен в тъмница.

През 893 г. Симеон I заема престола, а столицата е преместена от Плиска в Преслав.

След това Плиска губи своето административно и политическо значение и се връща към предишния си статут на земеделски център. Градът е опустошен от масивна инвазия през 1048-1049 г.

Плиска днес

Днес посетителите могат да обиколят останките на Плиска, включително някои от нейните защитни стени и църква, известна като Голямата базилика. Националният историко-архитектурен резерват „Плиска“ е обявен за значима национална културно-историческа забележителност с бр.№ 46 на Държавните постановления от 1970 г.

Има малък музей, разположен в североизточния ъгъл на двореца, който показва артефакти, открити в региона, а пред музея има зона за почивка, която предлага освежителни напитки. Резерватът “Плиска” се поддържа от Регионалния исторически музей в Шумен.

Стигане до Плиска

Националният историко-археологически резерват „Плиска” се намира на 28 километра североизточно от град Шумен и на 3 километра от съвременния град Плиска.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ