HomeИнтересноКъде се е намирала старата зоологическа градина в София

Къде се е намирала старата зоологическа градина в София

Знаете ли, къде се е намирала старата зоологическа градина в София? Нека поговорим за нея…

Софийската зоологическа градина е създадена през 1888 г.

Първото й местообитание е парка на бившия царски дворец. В основа на експозицията й бил картал – черен лешояд, който е уловен по нашите земи и пуснат в клетка в градината на двореца.

Това се случило по времето на цар Фердинанд, който имал особено голям интерес към птиците и като цяло сбирките от диви животни. В старата зоологическа градина се съхранявали и колхидски фазани. Малко по-късно към колекцията е добавен и елен.

Къде се е намирала старата зоологическа градина в София

Към отглеждани в двореца към животни трябвало да се добави и двойка кафяви мечки, обитаващи из нашите земи. Паркът се оказал непригоден за бързо нарастващата сбирка. Така по нареждане на цар Фердинанд теренът за зоологическата градина бил преместен в бивша ботаническа градина. Територията на царската вече бивша ботаническа градина заемал парцела намиращ се между бул. “Евл. Георгиев”, бул. “Толбухин”, бул. “Руски” и ул. “Гурко”.

В онези години, територията се разполагала в края на града. Това било място, определено за градина зоологическа. Неочаквано, то било пусто, обрасло с треви, храсти и бурени. През него, в средата му минавало сухо корито на притока на Перловската река. И така, на тази територия съществувала една-единствена сграда, служеща за склад на зеленчуци, произвеждани от ботаническата градина, която отговаряла за нуждите на царското семейство. Тази постройка е предоставена за ползване от зоологическата градина.

Обогатяване на сбирката за зоологическа градина в София

Обогатяването на сбирката за зоологическата градина била постоянна грижа. Само представителите на животинския свят от нашата родина не удовлетворявали интереса на царя. През 1892 г. е закупена двойка лъвове. Те били първите в зоопарка в София. Построен бил обор за коне и крави преустроени били сгради за хищници. Там е настанена и двойката лъвове. В новото местообитание царското семейство се сдобило с първото мъжко лъвче.

Историята на зоологическата градина

През 1893 – 1895 г. в зоологическата градина се хвърлят много усилия за изграждане на нови клетки, обогатяване сбирката с нови видове бозайници и птици. Построена е и задната част на терена каменната сграда с три помещения, където са настанени кафявите мечки. Самата постройка била много солидна и така е взето решение в нея да са прибрани белите мечки.

През 1894 г. и издигната дълга волиера за различните видове фазани. В тези кафези и днес продължават да показват на посетителите на зоологическата градина своите чудни багри около десетина вида фазани и пауни. През същата година бил направен и първият басейн в нашия зоопарк. В тази водна площ били пуснати няколко розови пеликана, след като са им били ампутирани върховете на крилата. Същата година в градината били докарани едногърба камила, елени вапити, интересният средиземноморски козирог безоар, калифорнийски качулати пъдпъдъци, красивите птици червени кардинали и много още видове птици и други животни.

През 1895 г. е монтирана висока куполообразна волиера за орлите. Веднага след завършването й в нея са пуснати брадати лешояди. Голяма гордост за нашата зоологическа градина е фактът, че една двойка от тях давала поколения в продължение на двадесет години почти всяка година. Много малко са зоопарковете, които имат такъв актив в своята история. Днес някои от птиците в размножителните центрове на този застрашен вид са потомци именно на тези лешояди, излюпени в Зоопарк-София.

От 1893 г. три дни седмично, само след обяд градината се е посещавала от любознателните жители на нашата страна. Броят на посетителите бил толкова голям, че в дните за посещение шест стражари пазели ред. Входът по това време бил без всякаква такса. Броят на посетителите се установявал със специална въртележка с брояч, монтирана на входа. В слънчеви празнични дни броят на любителите на животни достигал 4000 – 5000 души. За онова време тази цифра, разбира се, е доста значителна.

Източник: zoosofia.eu

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ