HomeИнтересноБългарияКой град е в центъра на България

Кой град е в центъра на България

Знаете ли, къде се намира центъра на страната ни? А, кой град е в центъра на България? Днес ще надникнем в географските данни и източниците, които най-точно показват това:

Кой град е в центъра на България

Географският център на страната ни се разполага в старопланинската местност, известна като Узана. Днес тя е повече популярна като туристическо селище.

Местността е част дял на Централна Стара планина, който е от най-къс и тесен и се нарича Шипченска планина.

За да бъде съхранена нейната девствена природа и автентичност районът е обявен за защитена територия на границите на два парка. Те са: ПП „Българка“ – най-младият природен парк в страната (2002 г.). и НП „Централен Балкан“ (1991) – вторият по големина национален парк на България, от 2003 г. член на Европейската мрежа от защитени територии PAN Parks

Местността Узана

Тя е най-широката поляна в Стара планина. Разполага се на площ от 3000 дка. Около й има вековни букови гори и млади иглолистни, малки пътеки и тесни пътища. Узанската поляна е леко хълмиста и има наклон от изток на запад. Узан дере минава в нейния югозападния й край.

Южно от местността се издига най-високият връх в Шипченска планина. Това е Исполин (Коруджа, 1524 м), който се разполага на 1 час път ходене пеш от Географския център.

От Исполин се вижда чудна панорамни към Средна гора, вр. Мазалат, Казанлъшкото поле и вр. Бузлуджа, яз. „Копринка“ с долината на р. Тунджа, вр. Шипка и Предбалкана на север. Виждат се като живописна броеница селищата.

В северозападната част на поляната, наричана още Малък Узан, има скални грамади и възвишения. Тук се намира и вр. Марков стол (1354 м), който е прочут и от приказките за Крали Марко.

На изток минава пътека, част от международния планински маршрут „Ком – Емине“, водеща през изворите на Голяма Варовита, вр. Шипка (1326 м), мeстн. Шадраваните с буйни планински извори и вр. Малуша до Шипченския проход. Те са на около 3 часа и половина от Географския център. На запад е Черната скала (1328 м) и Черни връх (1360 м). Билната пътека в западна посока извежда през местн. Равната гора към хижа „Мазалат“ (около 4 часа от Географския център).

На северозапад се стига до чешмата „Дядо Георги“ по шосето и маркирана пътека през местн. Локумите и туристическата база „Тота Венкова“. Пътят трае около три часа и половина и води до Габрово.

Екопътека „Узана“ предлага чудни ледени пещери, карстови форми, гора, защитени територии. Екопътеката води началото си от входна арка до ресторант „Трите мечки“, преминава през букова гора, кътове за отдих, скални образувания, горско училище, индиански кът, панорамна тераса към върхове Бузлуджа и Шипка. Краят на пътеката е при хижа „Импулс“, където има и детска площадка и място за барбекю. Преходът по пътеката трае един час.

Районът на местн. Узана какво още

Този регион се отличава и с голямо биоразнообразие. Той е родно място за над 400 вида растения, в т.ч. 70 % лекарствени растения, признати официално в българската фармакопея.

Освен с красива природа районът има и богатата история и носи духа на българския народ.

В заключение:

Това място „сърцето“ на България, водещо през В. Търново, Шипка, Габрово и Казанлък е наситено с природния и исторически места. Местността Узана е именно центъра на всичката тази красота.

Тя с право може да бъде отнесена към категорията: „Най-българските“ кътчета на страната. Узана, както и Географският център на България си заслужава да се познават от всички, малки и големи, от български и чуждестранни туристи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ