HomeИнтересноБългарияЗнаете ли кой е най-ниският град в България

Знаете ли кой е най-ниският град в България

Най-ниската точка във вътрешността на България се разполага само 50 метра надморското равнище. Кой е най-ниският град в България, предстои да научете тук и сега…

Къде се намира най-ниският град в България

Област Търговище и по-конкретно град Търговище е най-ниската част на страната ни.

В миналото и до 1934 година, градът Търго̀вище е известен като Ескѝ Джумая̀. Той  е областен град, разположен в Североизточна България. Център е на административни и стопански дейности в едноименната община и област носещи името Търговище. Към 31 декември 2019 г. по данни от НСИ населението на града наброява 35 344 жители. Така той се нарежда на 25-то място като най-голям град в страната.

Знаете ли кой е най-ниският град в България

Надморската височина, на която се намира града е 170 m, а върху нея населението и площта са разпределени, както следва: Население 39 998 души и 458 души/km², върху землище от 87,43 km².

Какво още трябва да знаем за Търговище

В подножието на Ниска Преславска планина и на брега на р. Варна се простира Търговище. Той е на 339 км. от столицата на България. В близост с град Шумен е на 41км. От Велико Търново го делят 100 км.

Градът е известен от край време с винопроизводство. Популярни са вината му в редица страни по света. Добре развит е туристическият сектор. Към него се отнасят еко-, културно-исторически и селски туризъм. В региона има множество спа центрове и разнообразни услуги. Важна роля в икономиката на Търговище оказват риболовът и ловът.

При археологически разкопки, са открити находки, които свидетелстват за заселване на хора още по време на каменно-медната епоха.

Търговище по време на Възраждането

Старото име на Търговище, както вече споменахме е Ески Джумая означава “Старият пазар”. Това име му е дадено през 1573г. и така е бил вписан в османските регистри.

В онези дни той бил център на търговия, а в края на 18 век се прави популярният панаир Ески-Джумай.

През епохата на Възраждането, започва икономическият подем на града. Това е моментът, когато голяма част от българите се преселват в местността на Търговище за постоянно. В този период се строят църкви и училища, занаятите се развиват. От 1934 г. градът вече носи съвременното си име, с което и днес го знаем. Панаирът в Търговище е известен в минали векове. В наши дни дори е превърнат в изложба за промишлени стоки.

Вароша е старата част на града. Там има архитектурни и старинни сгради от минали векове. Такива са историческа собственост на жителите от цяла България, както и местните. Тук са и църквата “Успение Богородично”, датираща от 1851 г., исторически музей, училище “Свети седемдесет апостоли”, издигнато през 1863 г., както и художествена галерия. Интересни за посетителите на града са два театъра – куклен и драматичен. И до днес те радват местните с нови постановки и представления.

В околността на града, около борова гора, има едно изкуствено създадено езеро, което създава чудна атмосфера за гости и граждани на Търговище. Мястото е подходящо за отдих.

Минералният извор „Търговишки извор” е известен също. Той се намира само на 8 километра и в непосредствена близост с града. В близост се разполага и балнеоложки курорт, както и множество хотелски и развлекателни комплекси. Всички те са красиво разположени в горски парк и имат гледки към прекрасния природен пейзаж.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ