HomeИнтересноБългарияТоп 5 на исторически важните изчезнали села в България

Топ 5 на исторически важните изчезнали села в България

„Имало едно време…“

Помните как някога започваха детските приказки, които с нетърпение чакахте, сгушени на топло в детското крватче. Колкото и страшни да звучаха те, на моменти, в крайна сметка всичко приключваше с „щастлив край“

Уви, не така се е случило с приказката, която днес ще ви разкажа. Тя помества класацията на:

Топ 5 на исторически важните изчезнали села в България

Някога в далечното минало в тези селца е кипял живот, имали са динамична атмосфера и са останали в историята на българската държава. За жалост днес спокойствието и безвремието са се настанили удобно на цялата обстановка.

И така, да видим кои са те:

Изчезнали села в България

1.Село Бумалча

Сгушеното в полите на Стара планина се намира село Бумалча. Внезапно е обезлюдено от 1964 година. И до наши дни няма обяснение, защо всичките му жители оставили цялата си покъщнина и напуснали домовете си. Това е и причина около това място да се носят най-различни предания и легенди. Съседните села и местните там смятат, че обезлюдяването е в резултат на демографска криза. Каква е истината обаче писмени доказателства няма. В наши дни не бихте могли да достигнете до Бумалча, дори да GPS и сателитен сигнал. В случай, че сте упорити, има начин, чрез питане на местни от околните села и пастири по ливадите да успеете да стъпите на територията на обгърнатото в мистерия село.

2.Село Дядовци

Отправяйки се към живописните възвишения на планина Родопите, има голяма вероятност да достигнете до село Дядовци. Това е други от изчезналите села в България. Дядовци в миналото било от големите села в региона. От 70 и 80–те години на миналия век населението му достигало няколко стотин души. В наши дни, обаче не само няма да срещнете човек, но и някогашните каменни величествени къщи сега са руини.

3.Село Жерка

Отново в красивата планина Родопи, само, че на 45 км. от град Кърджали, се намирало село Жерка. То е обезлюденото още, преди 30 години Разположено е на едно възвишение и сякаш забравено щъркелово гнездо, само напомня за споменът от миналото. На табелката на село Жерка, която по право не съществува, ролята се изпълнява едно 100-годишно дърво. То е единственото живо там, което ще Ви посрещне. Изкачвайки се по тесните пътечки, все по-високо към големите, но празни къщи сами от атмосферата, ще си представите за някогашния живот, кипял във всичката тази задушевна атмосфера.

4.Село Запалня

Историята на това село е малко по-различна. Тук хората е известно от какво са се изселили. Причината не била този демографската криза, а обратното – изграждане на язовир Жребчево. Името на селото е Запалня и се намира в близост до град Николаево. От 1965 г. насетне мястото било потопено.Към днешна дата, над повърхността, може да се зърне само църквата „Св. Иван Рилски”, наричана още като „Потопената църква”. И така, на дъното на язовира се намират изоставените къщи, красивите розови градини, селската кръчма. Всичко това, като един потопен град, каквито сме виждали по филмите на Холивудската продукция. Само, че тук става дума за едно българско село.

5.Село Четрока

Село Четрока е бивше село намирало се някога е Южна България. То е най-старото за цялата община Лъки и сведенията за него съществуват от ХVII век. До селото в наши дни може да се стигне сами, през кози пътечки, които водят до призрачните къщи на живелите някога хора.

В заключение:

Сведенията сочат, че имало около 200 изчезнали села. Уви статистиките не спират да показват, че това число се увеличава. Някога, преди не много (едва 30-40 години) в тези села е кипял живот и е имало бурен живот. Това, което можем да сторим е да помним техните истории, къде се намират, а ако някой ден ни се прииска да „избягаме“ за кратко от света, то те ще са отлични дестинации. В тях хармонията, спокойствието, тишината, безвремието и уединението с природата са едно цяло. Всичко това е обгърнато от воала и полъхът на отминали времена. Ако искате да се слеете с тази картина, може да го сторите. Няма да се наложи дори да плащате скъпи такси за посещение на популярни исторически забележителности, билети за вход или престои с нощувки и All Inclusive. Всичко е там и ви чака безмълвно, приветствайки всеки с: Добре дошъл!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ