HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кое е първото метро в света

Знаете ли кое е първото метро в света

От най-старата подземна система в Лондон до най-натоварената днес в Пекин, метрото започнало с идеята да освободи задръстените улици, позволявайки движение под земята. Въпреки препятствията, свързани с технически проблеми, финансиране и закъснения по време на войната, новият вид транспорт продължи да се подобрява.

Знаете ли кое е първото метро в света

С развитието на първото метро в света влаковете са електрифицирани, започнало използването на т. нар. трета железница. Въпреки, че нещата са се променили след първото пътническо пътуване, историята на метрото остава богата и интересна.

Създаването на първото метро в света

Към 2014 г. повече от 160 системи работят в 157 града в повече от 50 страни по света. В Лондон е построено първото метро в света. Първоначално е открито като подземна железница, през 1863 г. Първата електрифицирана подземна линия е открита през същата година, 1890 г., което я прави първата система на метрото в света.

Как се казва първото метро в света

Първото метро в света се казва Труба. Това била система за бърз подземен транспорт, обслужваща Голям Лондон и околните окръзи. Metropolitan Railway започва работа, през 1863 г. и е част от системата на лондонското метро, ​​най-старото в света. От откриването си, през 1890 г. тя се разпростряла до 11 линии и сега обслужва повече от 1,3 млрд. пътници на година и 4,8 милиона дневно, което я прави 11-ата най-натоварена система. Старата линия на метрото била собственост на частни фирми. Настоящата система се управлява от London Underground Limited, към Transport for London е дъщерно дружество.

Отваряне на тунела на Темза

Това е първият в света, построен под реката. Откриването му се състояло на 9 януари 1843 г. Инженерът сър Марк Брунел и неговият син Изамбард били ангажирани в изграждането му. Тяхната цел била да изградят нова транспортна система за превоз на стоки под Темза. Парите обаче им свършили и затова тунелът първоначално бил използван за пешеходци. През първия ден, през него са минали 50 000 души. До края на първите три месеца този брой достигнал милион. Това е половината от населението на Лондон по онова време, което прави този тунел най-посещаваният не само в Англия. Това било мястото, където се появило първото метро в света.

Откриване на метрото 10 януари 1863 г

Железопътната линия е построена между Paddington (тогава наричана Bishop Road) и Farringdon Street. През годините към него са добавени нови линии, но повечето от тях са разработени в следващите 50 години.

Път под земята

На 18 декември 1890 г. е открита първата в света електрическа подземна железница. Първото метрото в света минавало от улица „Кинг Уилям“ в лондонското Сити под Темза до Стокуел. Това ще рече, че по-нататъшното развитие се оказало успешно, тъй като вече не се нуждаело от вентилационни отвори за извеждане на парата и дима от двигателие, извън тунелите. Използването на електрически влакове направило възможно построяването на тунелите много по-дълбоко под земята.

Лондонското метро, ​​средата на 20 век

Двете платформи на гарата в наши дни изглеждат безкрайни и са много различни от метростанциите, с които сме свикнали. Те се простират на дължина над 200 метра, колкото е дължината на новите влакове, които превозват до 1500 пътници наведнъж. Двете платформи са напълно затворени с плъзгащи се стъклени врати, свързани с изходни зони и билетни гишета. Последните са разположени в двата края, чрез централна пътека. Железопътни тунели са изкопани с диаметър 6,2 метра и с различни TBM (Transports Bordeaux Métropole, Система за масов градски транспорт)

Дизайнът на новите станции е поразителен: чисти, добре осветени бели тавани с меки извивки, просторни фоайета и гигантски ескалатори. Всичко това напомня за вход на пирамида.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ