HomeИнтересноБългарияКой празник има най-много именици

Кой празник има най-много именици

Днес ще разгледаме една много интересна тема. На много малко места по света се празнуват имени дни – това са основна държавите от Източна Европа. България е сред тях и при нас този ден се чества на моменти дори в по-голяма степен отколкот рождения ден. Календарът ни е изпълнен с такива дни, но на кой от тях празнуват най-много хора. Днес ще ви представим статистика от НСИ, за да разберем на коя дата в календара празнуват най-много хора.

Кой празник има най-много именици

1.Цветница – 346 500 – Мъже 79,534 / Жени 266,966

Празникът на цветята или Вход Господен е на първото място. Празникът не е статичен, а подвижен. Празнува се винаги в Неделята след Лазаровден. Християнската връзка на празника е с посрещането на Христос в Йерусалим и как народът го посреща размахвайки палмови клонки и хвърляйки цветя в нозете. В България, празникът се свързва със закачването на върбови клонки за здраве. Имената, коит празнуват са много разнородни – от А до Я. Интересно за анализ е да видим, че тук има 3 пъти повече женски имена, които имат своя празник и това води след себе си до първото място в класацията.

2.Ивановден 336 785 – Мъже 215 316 / Жени 121,469

На второ място с по-малко от 10 000 души е Ивановден. Това определено е празникът, с най-много мъже именици. Всички знаем колко е популярно името Иван сред нас, но тенденциите от данните на НСИ показват една интересна особеност. За 2022 година името Иван е чак на 10-то място по популярност сред новородените момчета, а женските варианти на името дори не присъстват между имената. Това подсказва, че бройката на имениците на този празник е с тенденция за намаляване. Въпреки това, тук трябва да се отбележи, че само празнуващите с името Иван формират около 1/3 от общия брой именици – без да броим неговите производни имена.

3.Архангеловден – 244 097 – Мъже 149 321 / Жени 94 776

За изненада на мнозина, Архангеловден се откроява на третото място в нашата класация. Причината е много сходна като тази с Цветница – голям брой именици. Това се вижда и по разпределението между мъже и жени, което е сравнително балансирано сравнение с останалите празници. Тук нямаме определено име, което да носи много празнуващи хора, но се забелязва една определена тенденция. Тя е свързано с женското име Рая, което за последните години е сред най-предпочитаните измежду имената за новородените момичета. По този начин можем да сме сигурни, че Архангеловден ще запази водещата си позиция в тази класация.

4.Стефановден – 232 456 – Мъже 143 052 / Жени 89 404

Това е един от традиционните празници, доминиран от малко на брой имена. Водещите тук са Стефан и Стоян за мъжете и Стефка за жените. На практика тези имена формират почти 50% от всички празнуващи. Лошото за този празник е, че тези имена не са сред най-предпочитаните за новородените в последните години, което означава, че има вероятност този празник постепенно да намали своите именици.

5.Гергьовден – 211 497 – Мъже 156 109 / Жени 55 308

Гергьовден е безспорно един от нашите най-големи празници. Причината да бъде толкова назад в класацията е, че празнуващите са тук са с много малко имена – само производните на Георги. Хората празнуващи с името Георги представляват малко повече от 2/3 от всички имащи ден на своето име на Гергьовден. Спрямо топ 5, това със сигурност е най-доминиращото име спрямо общата бройка празнуващи. Второто най-популярно име е Гергана, което заема повече от 10% от празнуващите. В последните години, според данните от НСИ, има друго производно женско име, което постепенно застига Гергана. Това е името Габриела, за последните 10 години е сред топ 10 на най-популярните имена за новородените момичета.

Така че, ако се чудите на кой ден има най-много именици – това е Цветница. Огромният набор от имена, които празнуват, дават предимство на цветния празник спрямо всички останали и позволяват да бъде в класацията дори пред Ивановден.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ