HomeИнтересноБългария8.11.2023 Архангеловден - как се празнува из България

8.11.2023 Архангеловден – как се празнува из България

Всяка година на 8.11. се празнува Архангеловден – един от най-големите есенни празници след Димитровден. Като изключим празненството на имениците, този ден има дълбоки традиции в нашата култура. Днес ще разгледаме как той се празнува в различните краища на България. Какво е общото и как се разминават традициите по места.

Кой празник има най-много именици

Какъв празник е Архангеловден

Това е празникът посветен на Архангел Михаил. Това е лицето, което е начело на всички ангели – най-силният от тях. Приема се, че неговата работа е да прибира душите на хората, които са си отишли от този свят. Смята се, че на праведните хора – той подава златна ябълка и те си отиват от земния свят с усмивка на уста. От друга страна, на грешните хора – той вади душата им с меч. На базата на тази легенда има и много поверия по места. Ето кои са основните

Кой е най-малкият областен град по население, а иначе е най-дълъг?

Поверия за празника в Южна България

Там се смята, че Архангел Михаил избърсва кървавия си меч във водата, която се намира в къщата. Тази вода се нарича мъртовска или мръсна и затова трябва да бъде изхвърлена извън жилището. На определени места в Родопите или Хасково – тази вода се нарича кървава и е задължително да се изхвърли на точно определено място, така че да не навреди на живите.

Бляскаво око” – най-старото име на кой наш град е това

Поверия в Сакар планина

За българите в Сакар планина има малко по-различно поверие. Те задължително оставят чиста кърпа до починалото лице, в която Архангел Михаил да избърше ръцете си. Поверието е сходно с това за мръсната вода, но се представя под формата на мръсна или кървава кърпа, която трябва задължително да се изхвърли.

Как се празнува Архангеловден

Както вече споменахме, това е един от най-големите християнски есенни празници. Поради тази причина, той се празнува с големи общи трапези и много села имат традиционни събори. Колят се животни(най-често овен или шиле) и се приготвя обреден курбан.

Рангелов хляб

Това е традиционната питка, която се приготвя за празника. Този обреден хляб наподобява тези за помен или погребение, тъй като е посветена на Архангел Михаил, който изпълнява функцията по събиране на душите. На различните места в България се нарича по различен начин – Рангелов хляб, Боговица или Богова пита. Този хляб се разчупва над главата на най-възрастния мъж в семейството, който го полива с вино и измолва от светеца късмет и здраве на всички в къщата.

Кои са другите ястия за Архангеловден

 • Ястия с овнешко или шилешко месо(на някои места се ползва и пилешко)
 • Гювеч
 • Ябълката е задължителният плод на трапезата + други сезонни плодове
 • Жито
 • Фасул
 • Червено вино

Кои имена празнуват на Архангеловден

Това е един от дните в календара с най-много именици. Ето кои са те:

 • Ангел, Ангелина и техните производни
 • Гаврил
 • Михаел, Михаела, Милчо, Милена, Милан и техните производни
 • Огнян, Огняна
 • Пламен, Пламена
 • Радка, Райко, Рангел, Радослав и техните производни
 • Серафим, Серафима

Това са основните имена, които празнуват на 8-ми ноември. Винаги има специфики и разминавания, така че на тези, които празнуват – Честито!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ