HomeИнтересноБългарияКой татарин е бил владетел на България

Кой татарин е бил владетел на България

Знаете ли , че има лице от татарски произход, което е заемало българския престол. Има различни хипотези дали е обявен за цар или не, но така или иначе това лице е определяло съдбините на България макар и за много кратък период. Неговото име е Чака и е син на хан Ногай от Златната орда. Научете повече за неговата история и как тя е свързана с България.

Как татаринът Чака заема българският престол

За да разберем неговата история трябва да започнем малко от по-рано. През втората поливна на 13 век българската дължава изживява сериозен упадък като губи големи територии още след смъртта на Иван Асен II. Боляринът Георги Тертер заема българският престол през 1280 до 1292 година като се опитва да стабилизира централната власт, но през 1285 повече от 10 хиляди татари от Златната орда преминават през територията на България и Георги Тертер е длъжен да се подчини на техните условия и да стане техен васал. Те включват изпращането на сина му Теодор Светослав като заложник и даване на ръката на дъщеря си за съпруга на сина на вторият човек в Златната орда(хан Ногай) Чака. Постепенно хан Ногай се опитва да взема властта в Златната орда и се сблъсква с претенциите на хан Токту. Загубата на Ногай води до сериозен риск за живота на Чака, който бяга в България придружен от Теодор Светослав. Хитрият син на Георги Тертер успява да си подкупи пътя в крепостта на Търново. Малолетният владетел Йоан Смилец и майка му Смилцена Палеологина успяват да избягат към Константинопол, тъй като на практика те изпълняват заповедите на византийски император.

Дали Чака е бил цар на България или не

След като Чака и Теодор Светослав влизат в Търново, те успяват да концентрират изземат властта върху себе си. Тук се стига до сериозни спорове в българската историография. Някои историци като Петър Мутафчиев стъпват върху аналите на византийския историк Георги Пахимер, който твърчи, че Чака става български цар и управлява от 1299 до 1300 година.В подкрепа на това твърдение е и факта, че българският патриарх се противопоставя на коронацията на Чака и е отстранен от поста като дори се смята , че е хвърлен от Лобната скала. Причината да не може да е коронясан се корени във факта, че е мюсюлманин и се приема , че е обявен за господар, тъй като България все още е под васална зависимост от Златана орда. Други историци не приемат тази хипотеза като основни аргументи са им, че византийският историк не е от най-достоверните източници за нашата история, тъй като в неговите писания има доста фактологически грешки. Освен това основната цел на Чака е да застане начело на Златната орда, а не на България, така че формално едва ли се е интересувал дали царската титла е негова или не. В случаят важното е , че Чака на практика ръководи България за около година.

Как Теодор Светослав надхитря Чака

Теодор Светослав показва завидни качества още като заложник в Златната орда. Успява да се сприятели с Чака, урежда си брак с дъщерята на богат венециански търговец и в крайна сметка успява да надхитри и самият Чака.През 1300 година Теодор Светослав успява да предпази България от ново татарско нашествие, което се готви като удушава Чака и предава неговата глава на хан Токту. За благодарност , ръководителян на Златната орда дори връща стари български земи от устието на река Днестър. След това успява да стане цар на България и е безспорно най-успешният български владетел през 14 век като успява да стабилизира страната, която на практика е пред разпад.

Дали Чака е бил цар на България или не – в случаят наистина няма такова значение. Важното е , че той е управлявал страната за около година във връзката с васалитета, който имаме спрямо Златана орда.Завидната хитрост и съобразителност, която показва Теодор Светослав позволява на България да се справи с татарската опасност идваща както от Чака така и от хан Токту.Въпреки това е важно да се помни, че сме имали формално или не владетеле от татарски произход, който е определят съдбините на страната.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ