HomeИнтересноБългарияЩе познаете ли всички столици на България

Ще познаете ли всички столици на България

Чудили ли сте колко точно на брой са столиците на България? Ще ви представим всички от тях в точно хронологичен ред. За някои от тях се спори дали са били или не , така че ще ви защо това е така.

Всички столици на България по ред

1.Фанагория

Задължително трябва да започнем със столицата на Стара Велика България, основава от хан Кубрат. За съжаление тя не продължава дълго своето съществуване като такава.

2.Плиска

Следващата столица по ред е Плиска – първата на Дунавска България. Определена през 681 година, тя продължава да бъде такава чак до 893 година.

3.Велики Преслав

Избрана за столица след свалянето на Владимир-Расате от Борис, тя се превръща в символ на новата християнска религия, с която България свързва съдбата си. Продължава да бъде такава до превземането и от византийците през 971 година.

4.Охрид

Като точно Охрид е избран за столица на България като точна година е спорно, но важното е , че там е центърът на борбата на българиге срещу Византия. И синовете на Борис I и Самуил не успяват да се справят с един от най-великите владетели на Източната Римска империя – Василий II Българоубиец.

5.Битоля

Последната столица на Първата Българска държава като тя се превръща в отчаян съпротивителен център по времето на Иван Владислав(синът на Самуил), Гавраил Радомир и Пресиян II.

6.Търново

Центърът, който запалва отново българската държавност с въстанието на Асен и Петър бива столица на Втората Българска държава.Това продължава в периода между 1185 до 1193 година, като става символ за невпревземаемост и успява да бъде превзета с огромни усилия от страта на османците – спекулира се и за предател, който отваря вратите за чуждата армия.

7.Видин

Видин бива определена като столица по времето на Иван Александър като той разделя страната си между синовете си Иван Срацимир и Иван Шишман. Иван Срацимир се превръща в самостоятелен владетел на Видинското царство от 1356 до 1396 година. Тъй като териториите му обхващат голяма част от тогавашното българско землище е посочен като столица. Разбира се е доста спорно като теза.

8.Калиакра

Това е другата българска столица от средата до края на 14 век. Столица на Добруджанското деспотство, много чужди извори я описват като столица на една от трите български държави по това време. Разбира се също е спорно доколко може да се брои за българска столица.

9.Никопол

Никопол става столица през 1393 година след падането на Търново и преместването на последния български цар там – Иван Шишман. Той умира през 1395 година и градът бива превзет от Османската империя.

10.София

Настоящата българска столица е избрана за такава с решение на Великото Народно събрание на 03.04.1879 година.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ