HomeИнтересноБългарияКолко български царе са носили името Петър?

Колко български царе са носили името Петър?

Във връзка с големия християнски празник Петровден, решихме да подготвим една специална статия за Вас. Петър е едно от най-често срещаните имена на български владетели. Причината за това е, разбира се, че Петър I е запазен като символ на държавността и всички други претенденти са искали да покажат своята връзка с него. Но знаете ли колко царе са носили това име? Днес ще разгледаме всички от тях.

Колко български царе носят името Петър?

Петър I (927-969)

Това е синът на цар Симеон. Най-продължително управлявалият български владетел. За неговото управление има много спорове. Някой го смятат за много успешен, тъй като успява да поддържа дълготраен мир с Византия и в някаква степен да даде почивка на българите от непрестанните войни на Симеон. От друга страна, други историци са на мнение, че неговото управление води със себе си до края на Първата Българска държава и въпреки продължителното царуване не може да се справи с голяма част от проблемите, пред които е изправена България. Със сигурност не може да се даде едностранна оценка на неговото време, но след като 2 години след края на негово управление, столицата Велики Преслав е превзета от Византия, трудно може да му се даде положителна оценка. Освен това още в рамките на неговото царуване, България се налага да бъде в почти васално състояние на княз Светослав – Петър не успява да се справи с заплахата от север. Въпреки това, неговото име остава с положителни спомени в съзнанението на българите и това е причината много от следващите претенденти за царския престол да го изберат като име.

Петър Делян (1040-1041)

Тук, разбира се, е спорно дали трябва да се приеме за български цар. Наскоро разгледахме подробно въстанието на Петър Делян – Кой е слепият български цар?

Въпреки, че е на ръба на успеха, Петър Делян не успява да възстанови българската държава. Така или иначе, ще бъде разгледан като лице, което е искало да възстанови България на картата на света.

Петър III (Константин Бодин) (1072)

Това е 2-рото голяма въстание по нашите земи срещу Византийската империя. Константин Бодин е внук на Самуил  и е коронован за български цар през 1072. Това е въстанието на Георги Войтех. По сведения на византийските хронисти, той е от стар кавхански род. Бил е на висока посиция при ромеите, но се опитва да се възползва от тяхната слабост и да възстанови България. Този момент – 1072 – е удобен, тъй като през 1071 година Византия претърпява едно от най-големите поражения в историята си, а освен това допуска и сериозна загуба на територии на запад от норманите. Тези обстоятелства подтикват Георги Войтех да се пробва да възстанови българската държавност. Той успява да се свърже с Константин Бодин и поради това, че е внук на Самуил да го сложи на престола. За съжаление, действията на българите се оказват неуспешни и Византия успява да се справи с тях. И двамата българи са заловени. Георги Войтех е измъчван по пътя за Цариград и умира от раните си още преди столицата, а Константин Бодин е заточен в манастир, но по-късно става част от византийската аристокрация.

Петър IV (Въстанието на Асен и Петър (1185-1190) – (1196-1197)

Това е най-големият от братята Асеневци. Той се обявява за български цар през 1185 година и заедно с Асен управляват до 1190. След това оставя престола на по-малкия си брат Асен, който смята за по-подходящ цар. След убийството на Асен, Петър отново поема управлението на България, но и той бива убит в следствие на заговор. Трябва да уточним, че неговото име е Тодор, но след като през 1185 се обявява за български цар, той приема името Петър.

Петър Карпош – 1689

Това е водачът на едно от най-големите въстания срещу Османската власт. По това време се води голяма война между Австро-Унгария и Османската империя. Карпош е хайдутин, който разполага със собствена чета. Той се вкюлчва на страната на австрийците. Успява да помогне във войната и поради тази причина бива обявен за владетел на части от източна Македония. След като австрийските войски се изтеглят от българското землище, Османската войска се разправя по много жесток начин с въстаналите българи. Карпош бива пленен от тях и главата му е забучена на кол и разнасяна из цяла Македония. Трудно е да приемем Карпош за български владетел, но е показателно, че и той приема името Петър.

След цялата тази класация разбрахме следното нещо – има 2-ма български царе на име Петър – Петър, синът на Симеон, и Петър – най-големият от Асеневци. Другите трима претенденти трудно можем да наречем български владетели, въпреки че определено Петър Делян почти успява да възстанови Българската държава. При Константин Бодин и Карпош – вероятността за успех е много минимална.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ