HomeИнтересноБългарияКолко български градове са разположени на река Арда?

Колко български градове са разположени на река Арда?

Река Арда преминава през 3 български области – Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. Има разположени 3 български града на нея. Днес ще разгледаме кои са те и с какво могат да се гордеят те?

Кои са българските градове разположени на река Арда

Градовете са 3 – Кърджали, Рудозем и Маджарово

Кърджали

Най-големият град разположен на река Арда е Кърджали. Един от най-красивите български градове, който също е с много богата история. Има различни хипотези за това откъде води началото си името на града. Според известния езиковед Борис Симеонов то идва от думата кърчаг – глинен или керамичен съд използван за съхранение на течности. От там се извежда и едно от старите имена на града – Кърчаг-лии – Грънчарово. Друг извесетн български езиковед Стефан Младенов, името на град Кърджали се извежда от думата кърджалии – хора живеещи в полето. Предполага се , че тази разлика идва от разликата между височината на населеното място от двете страни на река Арда. В миналото е имало хипотеза, че името произхожда от думата назоваваща разбойниците през 18 и 19 век – кърджалии, но по това време е малко вероятно да бъде кръстено малкото населено място на името на разбойниците. Друга опровергана теория за произхода на името на Кърджали ,разпространена сред мюсюлманите, е била свързана с легендарния герой Кърджа Али, но проверка из архивите на Османската империя не показва наличието на лице с подобно име и живял в определения период.

Рудозем 

Това е вторият по големина град разположен на река Арда. Градът е също с много древна история, тъй като се е намирал на древния път свързвали Тракия с Беломорието. В близост до града се намират няколко интересни туристически обекта. На първо място това е древната крепост Козник или Рим папа. За нея има легенда за скрито голямо съкровище, което било пазено от легендарния Ерим папа. Друга интересно образувание са Сините скали, скално образувание намиращо се вътре в самия град Рудозем. Още една популярна местност е и Трите гроба – тя се свързва с мястото на което са загинали трима български войници по време на Балканската война.

Маджарово

Третият и най-малък по брой население на градовете разположени на река Арда, е град Маджарово. Интересното за този град е ,че той е най-малкият в България след Мелинк – според последното преброяване там живеят само 635 души. Кръстен е на името на известния воевода от ВМОРО и Вътрешната Тракийска революционна организация Димитър Маджаров. Това се случва чак през 1974 година, но дотогава селището носи името Дупница.Димитър Маджаров става известен като защитник на българското население в региона по време на Втората Балканска война – смята се , че спасяват повече от 12 хиляди български бежанци от Дедеагач и Гюмюрджина. Заедно с друг чета водена от Руси Славов, успява да разбие 2 големи турски чети и да спаси от гибел бягащите българи. Основател е на Вътрешната Тракийска Революционна Организация(ВТРО), която се опитва да защити българското население в региона. За важността на организация е показателен фактът, че Димитър Маджаров е поканен като неин представител на Парижката мирна конференция през 1947 година. Там той се опитва да защити интересите на българите в Тракия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ