HomeИнтересноБългарияКара Булгар - историята на непознатата българска държава

Кара Булгар – историята на непознатата българска държава

Днес ще разгледаме историята на едни малко известни българи – това са така наречените черни прабългари. Това са прабългарите, които остават с най-големия син на хан Кубрат – Бат Баян. Те попадат под властта на хазарите, но успяват в следващите години да извоюват своята самостоятелност и субектност. Ето каква е тяхната история.

Научете историята на черните прабългари – Кара Булгар

Кара Булгар възниква като образувание след победата на хазарите над Стара Велика България през 668 година. Това са тази част от прабългарите, които остават да бъдат контролирани от Бат Баян. Формално те са подчинени на хазарите, но имат известна самостоятелност в своите действия. Тази ситуация се запазва сравнително непроменена до средата на 8 век.

Арабският халифат побеждава хазарите през 737 година и постепенно започва ислямизирането на населението на територията.  До края на 8 и началото на 9 век, прабългарите постепенно приемат новата наложена им религия и забравят за тенгризма, който са изповядвали. Проблемът възниква когато новият владетел на хазарите решава да приеме юдаизма. Хазарският владетел харесва новата религия и решава, че може да я ползва срещу силното ислямско влияние, което влияе в някаква степен негативно върху хазарите заради близостта на Арабския халифат. Прабългарите не приемат още една смяна на религията. Това води до въстание през 820 година. Продължителните военни действия водят до освобождаването на прабългарите изцяло от хазарската зависимост. През 865 година Кара Булгар се разпада на 2 части – източната част се присъединява към известната ни Волжка България.

Западната част продължава да съществува под името Кара Булгар, като опитите в края на 9 и началото на 10 не са успешни. След 922 година се смята, че Волжка България окончателно продължава своето самостоятелно съществуване.

Как Дунавска България разрушава Кара Булгар

Сериозен удар върху съществуването на Кара Булгар оказва Дунавска България на цар Симеон. Разказвали сме Ви как Симеон основава днешна Унгария.

Това поражение, което нанася Симеон е не само толкова тежко върху маджарите, а и върху черните прабългари. Част от тях се преселват заедно с маджарите в Панония(днешна Унгария) и по-късно участват в основаването на Унгарската държава. Те вече биват асимилирани от маджарското население. Останалата част от прабългарите остават на тази територия, но очевидно бройката им не е била достатъчна да се справят с нашествията на печенеги, узи, кумани и постепенно губят своята идентичност и биват асимилирани от тези племена.

Темата за Кара Булгар или черните прабългари е малко известна и причината за това е очевидна – има много малко сведения за прабългарите на Бат Баян и какво се случва с тях. Днес разгледахме повече по темата за това какво се случва с останалите част от прабългарите в Стара Велика България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ