HomeИнтересноБългарияКолко е било населението на България след Освобождението

Колко е било населението на България след Освобождението

Някои източници твърдят, че ако не е било Турското робство над България, населението на страната ни е щяло да надмине 40 млн. души.

Какво казва историята за това и какво трябва да знае всеки българин за Трети март, вижте сега:

На датата 3-ти март 1878 г. България бележи освобождаването си от турско робство и възстановяването на държавността й.

Другото много важно в този ред на мисли е, че това освобождаване е благодарение на руския народ, от страна на Руската империя. И на трето място, но не по-малко съществено е, че нашите прадеди много добре са знаели срещу, какво са се борили, и кой ни е освободил. Тук за пример може да посочим и надписа на Руски паметник, намиращ се на центъра на столицата София, където е изписано с букви от злато : “Не нам, не нам, а имени твоему! Во царствование Александра Второго, императора всеросийского, с волею и любовью освобождена Болгария”.

От какво е бил лишен народа на България през турското робството?

Българският народ е лишен от социалните пластове, които са били водачи на всеки един народ по онова време. Такива пластове са: буржоазия, аристокрация и духовенство.

Българският народ попадна в най-ниските пластове на турската империя. По време на Освобождението на България, през 1878 г. населението е наброявало едва 2 млн. и този факт ни лишава от възможността да сме нация и държава, която сама да определя бъдещето си.

Колко е било населението на България след Освобождението

Това, обаче, не е най-лошото и страшно. Оказва се, че най-пагубната последица за българите под османско владичество е демографската катастрофа. В случаи на нормално развитие в границите на етноса и изконните български територии, днес сме щели да наброяваме между 30 и 40 милиона души население. Тогава, навярно нямаше Европа и светът да гледат на нас като малцинствена държава и може би щяхме да разговаряме с останалите народи по друг начин. Това е важно и е добре да се помни и знае от всеки българин! Също както е от изключително значение да се знае кой и от какво ни е освободил.

Какво още трябва да знаем и помним, ето нечий реплики и изказвания по този въпрос:

И така, нашата родна земя е пропита с руските саможертви и руската кръв. И така, върху руски кости е въздигната новата България (И.В.Аксаков).

Тук цитирахме виден руски политик от онези години. Ето и каква е ролята на друг изявен политик – Бисмарк за Освобождението на България?

По право, ролята на Бисмарк е много отрицателна. Неслучайно му приписват думите: “участта на конекрадците от долен Дунав не струва кръвта и на един германски хусар”.Добре е да помним, че княз Ото фон Бисмарк е първи западен държавник, който е отхвърлил мирният договор от Сан Стефано (1878) и категорично се изказал, че този договор трябва да е ревизиран.

В заключение:

Каквото и да знаете от дебелите книги и учениците за миналото на страната ни, за Освобождението на България от Османско иго и това колко е било населението на България, след Освобождението, няма как да си изкривим разбиранията. Едно е видно, а то е, че България щеше да е многолюдна и голяма страна, ако имаше подходящите главнокомандващи!

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ