HomeИнтересноБългарияКога Южна Добруджа е върната на България

Кога Южна Добруджа е върната на България

Помните ли ,от историята, кога Южна Добруджа е върната на България?

Нека се върнем назад, в миналото и историята на Родината ни. Нека си припомним някои събития.

В наши дни, на 25 септември град Добрич празнува своя празник. Той е свързан с тази дата, но годината била 1940 г.. Това бил денят, когато българската армия влиза в столицата на Южна Добруджа и на града му е върната свободата. Премахната е румънска окупация.

Въведение

След края на Балканските войни, съгласно Букурещския мирен договор от 1913 г., Румъния окупира „житницата на България“, така е наричана тази част от страната по онова време.

27 години по-късно мирното връщане на Южна Добруджа става възможно след продължителни дипломатически преговори, завършили с подписването на Крайовската спогодба от 7 септември, 1940 г. Това е единственото споразумение за добросъседство от годините на Втората световна война, подкрепено е от всички воюващи страни и остава в сила, след 1945 г.

1940 г.: Крайовската спогодба и връщане на Южна Добруджа на България

През далечната 1940 г. се случва едно изключително важно за страната събитие – връщането на южните части на Добруджа към пределите на Царство България.

Там идват, славни и достойни, в земята на Златна Добруджа – нашите бойни коли: танкове. Народът ликува, размахва ръце във въздуха. Картината на тези огромни пълзящи чудовища от стомана е великолепна и грандиозна. Уважаеми слушатели, днес чухте последното ни предаване от новоосвободена Добруджа. Повече от 15 дни радостни прояви тук показаха, че Добруджа е свещената българска земя, където са положени основите на Първото българско царство. Добруджа винаги е била и ще остане люлка на българския народ и всяка наша стъпка в нея носи отпечатъка на нашето славно минало, на нашето възраждане, на нашата жизненост и нашето светло бъдеще. Тук, в Добруджа, лежат гаранции за нашата безопасност на север; това е Пантеонът на нашата минала слава…” – извадка от първият пряк репортаж на Българското радио (1940 г.).

На 7 септември 1940 г. е подписан договор. Събитието става е в румънския град Крайова. По силата на този договор Румъния връща Южна Добруджа на Царство България.

Какво значи Добруджанския въпрос

Този въпрос възниква след края на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. По това време Русия предлага Северна Добруджа на Румъния, за да компенсира загубата на Южна Бесарабия, отменена с Парижкия договор. Румънците отхвърлили идеята, причината била – Добруджа е населена предимно с българи, турци и татари, което я прави арена на конфликт между България и Румъния. И все пак, Берлинският договор намалява териториите на България, предоставяйки ги на нейните съседи.

Докато трае Втората балканска война и когато българската армия воюва срещу бившите си съюзници, румънските войски нахлуват на българска територия. Годината е 1913 г. Тогава Южна Добруджа е присъединена към Румъния. Това състояние на нещата ще трае до 1940 г.

Едва със силата на Солунския договор – първа ревизия на Ньойския договор, с който са премахнати военните ограничения, наложени на България се прокрадва шанс за връщане на загубената територия. След като започва Втората световна война и променената политическа ситуация в Европа поради германската офанзива на Западния фронт, 1940 г. се оказва решаваща за проблема. На 7 септември, след германски и италиански натиск над Румъния, влиза в сила Крайовската спогодба. Последната връща Южна Добруджа на България.

Така са възстановени границите от 1878 г. Предвижда се в рамките на три месеца да се разменят равен брой български заселници от северните части и румънски от Южна Добруджа. Българските преселници от Северна Добруджа имали право да вземат със себе си само това, което могат да носят, с изключение на златото. Едва след 2-3 години нищета трудолюбивите севернодобружанци се изправят на крака.

България трябвало да плати и обезщетение от 1 млрд. леи за румънските имоти в Южна Добруджа, но тази финансова несправедливост не означавала нищо за хората. На 21 септември те посрещат българските войски.

„Връщането на Южна Добруджа е огромен успех за българската дипломация и за самия цар Борис III. В тези военни времена България успя да си върне една територия без нито един изстрел и без пролята кръв. Това е единствената българска придобивка, придобита благодарение на политиката на мирен ревизионизъм между двете световни войни. Именно поради този факт Южна Добруджа остава в пределите на България след Втората световна война – за разлика от Вардарска и Беломорска Македония или Западна Тракия.“ – Из източник: bnr.bg.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ