HomeИнтересноИнтересни фактиКой е Асен Йорданов - човекът в основата на американската авиация

Кой е Асен Йорданов – човекът в основата на американската авиация

Има редица велики изобретения създадени от българи. Те носят своя специален смисъл и без тях е трудно да си представим живота днес. Това дали става дума за пространството на интернет или социалните мрежи, пътната безопасност, сутрешната закуска или вечеря, четенето на вестници, ядрената сигурността като цяло, работата на световните специални служби, настройките на календара на компютър и др.

Знаете ли кой е Асен Йорданов?

Асен Йорданов е американски авиоконструктор с български произход. Под негово ръководство Douglas DC – разработва транспортен самолет 3 и тежкият 4-моторен бомбардировач B-29 Superfortress.

Биография на Асен Йорданов

Българин по народност, родена в град София на 2 септември 1896 г, в семейството на инженер-химик. Той учи в Гренобъл и в Париж при френския пилот-конструктор Луи Блерио. Построява първия български планер (безмоторния самолет). Тогава е само на 16 години, а след това замисля и първия български самолет “Йорданов-1”, който е въведен в експлоатация. Общо са построени няколко десетки от него. И така, като по-голям юноша, става доброволец, участва във Втората балканска война, където е шофьор.

След като завършва летателното училище и получава чин лейтенант, Йорданов участва в Първата световна война, получава няколко награди за полети, включително Орден за храброст. През 20-те години на миналия век, той лети до Съединените щати (първоначално за участие в околосветски полет за награда от един милион долара), решава да остане там, за да продължи образованието си по авиационен инженер.

Телефонният секретар

Асен Йорданов става автор на много изобретения, някои от които сериозно изпреварват времето си (например безжичният телефон Jordaphone). Устройството представлявало телефонен секретар и било прадядото на сегашната телефонен секретар. То позволявало да се общува с няколко човека едновременно.

Въздушната възглавница също е измислена от Асен Йорданов

Всички днес сме чували, а някои дори виждали въздушната възглавница. Създателят й е вече познат – Асен Йорданов. Без нея е трудно да си представим нормална кола и безопасност в нея при шофиране и в извънредни ситуации на пътя. Създаден, през 50-те години тя е замислена да се грижи за безопасността на пътниците в автомобила в случай на авария. Асен Йорданов показва работата на въздушна възглавница за пътници в самолета, 1957 г.

Дъглас DC-3

Щом заговорим за аеронавтиката и самолетите, няма как да не споменем първият транспортен самолет Дъглас DC-3. Той е изобретен от екип, ръководен от главния конструктор Асен Йорданов.

И така, Йорданов е женен три пъти, първите два брака завършват с развод.

Асен Йорданов умира на 19 октомври 1967 , Ню Йорк.

Книги

А. Йорданов е автор на много книги и учебници за летци. През 30-те и 40-те години на миналия век илюстрованите му книги за авиацията са много популярни и се издават в големи тиражи. Две от най-известните са „Вашите криле” и „Полет в облаците”.

Интересно:

Край бреговете на Антарктическия полуостров е кръстен на него залив. Казва се: Йорданов залив.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ