HomeИнтересноБългарияКолко титли сменят българските владетели

Колко титли сменят българските владетели

Българската история е много богата, но може ли да изброите всички титли, които българските владетели сменят през годините. На вашето внимание ще представим една систематизирана статия за титлите, които българските владетели са сменяла през годините.

Колко титли са сменяли нашите владетели

Хан

Разбира се , на първо място трябва да поставим титлата хан. Тя е свързана още със зората на българската държавност посочен в Именника на Българските ханове, но продължава дълги години своята традиция. Част от хановете на България са притежавали и други титли дадени им най-вече от Византия. Примерно хан Кубрат е имал титлата патриций според византийската йерархия, а заради спасяването на Константинопол, хан Тервел получава втората титла след императора – кесар. Тази титла кесар на практика превод на името на Гай Юлий Цезар. Последният хан в нашата история е Борис I.

Княз

Титлата княз е била носена от много малко владетели в България. Първият от тях е Борис I във връзка с приемането на християнството в страната.Това е типична титла на владетелите на държавите приела християнстовото от Източната Римска империя през Средновековието. Тази титла не продължава дълго своето съществуване в България след като само Борис, Владимир-Расате и Симеон я носят.След Освобождението на България от Османската империя, тази титла бива носена от Александър Батенберг и Фердинад Сакскобурготски, но също скоро бива заменена с друга.

Цар

Това е титлата, с която всички ние сме свикнали през годините да свързваме владетелите на България. За първият български цар се приема Симеон, въпреки че първо неговата титла не е призната от другите и второ той се обявява дори за василевс на българи и гърци.От друга страта това действие на Симеон намира своето потвърждение още веднага след смъртта му през 927 година и мирният договр сключен от сина му Петър с Византия. Всички останали български владетели след Петър вече до края и на втората българска държава носят тази титла. След Освобождението на България, тази титла бива официално възстоновена чак през 1908 година и Фердинад се превръща в първият български цар в новата ни история.

Разказахме ви историята на 3-те титли, които са носили българските владетели. От хан, до княз и най-вече до цар те са символът, който е носел престиж на българската държава. Особено титлата цар е рядко срещата сред останалите страни  и е пример за висок престиж на държавата през вековете.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ