HomeИнтересноБългарияКоя българска царица е съпруга на 2-ма царе?

Коя българска царица е съпруга на 2-ма царе?

Има една българска царица, която остава в историята след като се омъжва последователно за двама български царе. Нейната история е дълбоко противоречива и оставя сериозна следа. Името и е Анна Куманката и тя е жена последователно на цар Калоян и на цар Борил. Дори се смята, че има и любовна авантюра с Балдуин Фландърски – днес ще ви представим нейната история.

Коя е Анна Куманката

Както подсказва и името и, тя е от кумански произход. Цар Калоян идва на власт през 1197 година и се налага да стабилизира властта си, след като двамата му по-големи братя биват убити от заговори. Характерно за Асеневци са добрите отношения с куманите, които живеят на север от България. Калоян заздравява тези отношения след като се жени за дъщерята на куманския главатар и по този начин си осигурява безценна военна помощ в лицето на куманската конница. Това са леки, степни конници, които са много умели ездачи и стрелци и играят важна роля в бъдещите военни успехи.  Няма много сведения за Анна, но се приема, че бракът и с Калоян се е много щастлив. Със сигурност куманската принцеса не е имало свободата, която е имала при своя степен народ и ролята и на българска царица не и е допадала. Първите писмени данни за нея са свързани със слуховете, които се разпространяват за нея и плененият латински император Балдуин Фландърски.

Анна Куманката и Балдуин Фландърски

Историята на несподелената любов на българска царица и Балдуин се разпространява доста след смъртта на латинеца. Хронистът Алберик обяснява как Анна се влюбила безумно в Балдуин, който след битката при Одрин бил пленен от Калоян. Латинският император отхвърлил любовта на куманката, въпреки че тя му предлагала да му помогне да избяга заедно с нея в Константинопол и да си върне трона. Поради тази причина, тя го наклеветила пред Калоян, който след това заповядал да бъде убит Балдуин. Разбира се, след като източникът е на латинците, той представя Балдуин в най-чистите краски на рицар, така че не можем да сме сигурни доколко е достоверен разказа по отношение на поведението на Балдуин. От друга страна, за поведението на Анна Куманката можем да сме склонни да се съгласим на база на бъдещите и действия спрямо Калоян.

Анна Куманката и Борил

Знаем, че за смъртта на Калоян най-вероятно е отговорен Манастър. Той е куманин, въпреки че е един от лидерите на куманската конница, приема се , че неговата ръка е насочена от Анна и Борил. Има голяма степен на вероятност тя да е участвала в заговора срещу Калоян, тъй като куманите очевидно минават на страната на Борил. Освен това, след смъртта на Калоян, Анна взема за съпруг Борил и по този начин го легитимира на престола. Това се случва в края на 1207 година. Борил я използва, за да взема царската корона и да покаже  своята легитимност спрямо династията на Асеневци. След тези си действия, постепенно Борил се утвърждава на престола и през 1213 година вече е в достатъчно силна позиция, за да си вземе друга жена. Тогава той се жени за племенницата на Латинския император, а Анна е принудена да се замонаши под името Анисия. Какво се случва с нея след това, не знаем.

Анна Куманката е едно от малко известните лица в нашата история, която играе съществена рола в съдбата на Калоян и Борил. За съжаление, нейното влияние оказва сериозен негативен ефект за България. От една страна, осигурява подкрепата на куманите за Калоян, но от друга тя участва в поредица от сплетни и заговори срещу властта и не показва лицето, което трябва да има една българска царица.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ