HomeИнтересноБългарияКоя е най-дългата планина в България?

Коя е най-дългата планина в България?

Днес ще ви разкажем повече за тази уникална планина Ето няколко интересни факта за нея, които ще ви подскажат верния отговор:

  1. Разделя България на Северна и Южна
  2. Простира се от нос Емине на изток, до Сърбия на запад
  3. Наричана е “гръбнакът на България”

Отговорът, разбира се, е Стара планина с нейните 530 км дължина.

Какво не знаем за Стара планина

Освен че от нея идва името на Балканския полуостров, Стара планина се дели на 3 основни части – Западна, Средна и Източна. Двата прохода, които я разделят на тези 3 части са Златишки и Вратник.

Западна Стара планина – дължина 190 км

Нещо, което малко хора знаят, е че най-западната част на Стара планина се намира в Сърбия. Западната част на планината се простира между Белоградчишкия и Златишкия проход. В нея се вкюлчват планините Светиниколска(В Сърбия),Чипровска,Берковска чак до Етрополска. Важно значение за тази част на планината играя проходите Петрохан, Витиня както и Искърския пролом. Тук може да се насладите на красотата на:

  • пещерата Леденика
  • Темната дупка край Лакатник
  •  Ритлите(скални образувания)
  • Кътинските пирамиди

Средна Стара планина – дължина 185 км

Намира се от Златишкия проход, до Вратник на изток. Тук се намира и най-високият връх на планината – връх Ботев с неговите 2376 метра височина. Малко хора знаят, че на връх Ботев се намира и телевизонна станция, която покрива почти 2/3 от страната с телевизионен сигнал. Друг малко известен факт за върха е, че той е носил няколко различни имена през годините. Най-старато му е Юмрукчал, след това е наречен Фердинандов връх през 1942 година, но след 1950 вече носи сегашното си име Ботев.Заради по-отсечените си склонове, тук се намират и много водопади, включително и Райското пръскало. Освен това, топ 6 на върховете на Стара планина се намират в този район и всички са част от така наречената Калоферска планина.

Източна Стара планина – дължина 155 км

От прохода Вратник до нос Емине.Това е най-ниската част от планината и освен това е и най-широката. Разделя се на 2 почти равни част от долината на река Луда Камчия.Най-известните забележителности в района са Сините камъни/Карандила около Сливен и Чудните скали в пролома на река Луда Камчия.

Какви са старите имена на Стара планина

Най-старото име, с което е известна планината, е Хемус/Хемос. Друго нейно старо име е запазено от славяните, които са я наричала Планината с маторните гори. Най-познатото нейно старо име е Балкан. То се свързва с времето на Османската империя и планината бива наричата Балкан или Коджабалкан. За първи път сегашното име се споменава от известния пътешественик Вранчич през 16 век. Очевидно двете наименования – Стара планина и Балкан – са съществували паралелно.

Ако ви питат, коя е най-дългата планина в България – вече знаете отговора на въпроса. Това е Стара планина с нейните 530 км, които почти изцяло се намират в България. Малко хора знаят, че най-западната част на планината се намира на територията на Сърбия, така че може да изненадате останалите с тази информация. Стара планина играе огромно значение за българите, тъй като през вековете на съществуването на Българската държава играе роля на граница спрямо чуждите нашественици. Не един и двама са загинали в нейните проходи, като случаят с византийския император Никифор е емблематичен. Дори и в най-трудните години като част от Османската империя, българите са търсели убещиже в непристъпните гори на Балкана и той е станал символ на свободния дух на нашите хайдути.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ