HomeИнтересноБългарияКоя е най-южната точка на България?

Коя е най-южната точка на България?

Територията на България е 110 900 квадратни километра. Южната граница на страната си ни разделя от Гърция и Турция. Границата ни с Турция е цели 259 км, започва от устието на река Резовска, преминава през Странджа, долината на река Тунджа и планината Сакар.

Останалата част от южната ни граница е с Гърция(493 км). Започва от Капитан Андреево и преминава през Родопите, река Места, река Струма и стига чак до връх Тумба. В източните Родопи се намира и най-южната точка на България – връх Вейката. Днес ще Ви представим повече за това уникално място

Връх Вейката – най-южната точка на република България

Връх Вейка се издига на 1463 метра надморска височина. Той е най-южната точка на страната и е четвъртата гранична пирамида между България и Гърция. Не е най-високият връх за Източните Родопи – той се намира на гръцка територия  и се казва Орлица(1510). Има невероятно красива гледка от връх Вейка. Ако имате късмет , при добро време може да видите голяма част от Северна Гърция – дори и Бяло море.

Гюмюрджински снежник

Връх Вейка се намира в планинския рид на Източните Родопи наречен Гюмюрджинския снежник. Намира се на територията на България(област Кърджали) и Северна Гърция.Дължината му е около 30 км, а ширината 15 км. Северната част на този рид са разположени на наша територия и са по-полегата и се спускат в посока на река Върбица. Това е и най-голямата защитена местност в Източните Родопи. Тук могат да се видят много видове растиния и животни включени в Червената книга на България.Животински видове, които може да видите там са кафява мечка, скален орел и черен кълвач. От растителните видове се срещат планинския явор и родопски крем, които са част от родопския ендемит(това са растения, които се срещат само и единствено в Родопите). На територията му се намират 23 села от българска страна и 6 от гръцка. Тук се намира и най-южното населено място в България.

Кое е най-южното населено място в България

Това е село Горно Къпиново – община Кирково/област Кърджали. Само на 26 км от ГКПП Маказа. Намира се на левия бряг на река Къзълач, която извира от местността Караджова падина намираща се на около 3 км над селото. Може би не знаете, но има и още едно село със сходно име – Долно Къпиново. Произходът на тези села се смята, че е от овчари от Стара планина, които са идвали тук на паша със своите овце в Източните Родопи и Беломорието. В миналото се е смятало, че са били едно общо селищно образувание, което по-късно се разделя на 2. Интересен факт за тези 2 села е, че тези са единствените в този регион, които коренът на тяхното име не идва от турски.

Ако някой ви попита, коя е най-южната точка на България, вече спокойно можете да отговорите на този въпрос – това е връх Вейка намиращ се в Източните Родопи. А освен това може да му зададете контра-въпрос – дали знае кое е най-южното населено място в България – това е село Горно Къпиново.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ