HomeИнтересноБългарияКоя е първата ЖП линия в България - ще познаете ли маршрута

Коя е първата ЖП линия в България – ще познаете ли маршрута

БДЖ или Български държавни железници е железопътна мрежа в страната ни България. Държавната компания “Железопътна инфраструктура” се занимава с поддръжката. Седалището на фирмата се намира в столицата София.

История на първа ЖП линия в България

Първата линия, по която ще се движат влакове в България обхващала маршрута Русе – Разград – Варна. Тя била с дължина 223 км и е построена в далечната ни 1865 г. За изграждането дело имат британска компания, в която е един от инвеститорите Уилям Юарт Гладстон. Маршрутът започва да функционира на 7 ноември 1866 г.

През 1963 г. започва електрификацията на железниците. Първият участък от електрифицираната железница е пуснат през 1964 г. През 2001 г. Българските железници са едни от първите, които въведоха в редовен режим Европейската система за контрол на движението на влаковете. Новата система е въведена за първи път по линията Пловдив – Чирпан – Ямбол – Бургас.

На 1 януари 2002 г., в съответствие с решение на правителството на Република България, единната национална компания “Български железници” ( НК “БДЖ” , НК “Български държавни железници”) е разделена на 2 независими компании. Това са: БДЖ ЕАД, което е пълния смисъл означава „Български държавни железници” ЕАД  и Държавно предприятие НКЖИ (Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

През март 2013 г. българското правителство решава да приватизира товарния клон на БДЖ, който възлиза на 66 милиона долара. Това решение предизвикало масови протести у населението.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ