HomeИнтересноИнтересни фактиКой е известен като българският град в Италия

Кой е известен като българският град в Италия

Имената Челе де Булгeрия и Монте Булгeрия идват от Италия, а ако се питате защо се казват така, научете тяхната история.

Пътешествие до Южна Италия

На това място, преди 16 века се зародила българската следа. Това се случило, благодарение на кан Алцек, който бил син на хан Кубрат и брат на хан Аспарух. От тази история планината и градът в Италия носят името – България.

Monte Bulgheria или Монте Булгерия на киилца е планински масив, с неголеми размери, който се намира в Южна Италия, провинцията Салерно.

Това място е разположено само на няколко километра от Средиземно море. В подножието на планината се намира и гостоприемният и китен град Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria).

В легендите, разказвани за него, създателите му били български заселници, които са обитавали тези земи поне 500 години, сл. Хр.

Интересни неща за българския град в Италия

История за местността разказва, че българите се заселват тук през Средновековието, когато повличат крак. Така се заселват и гръцки монаси, след които повличат крак и други преселници от различни народи. Все още обаче жителите имат култ към Света София, която има няколко храма в планината и която напомня за красивата столица на родината ни.

Името на градчето, преведено значи „Български килии“. Историята за името му идва от легенда, че на това място е имало манастир с български монаси. Жителите на града Челе ди Булгерия се гордеят с произхода и много от тях са се нарекли на корените си, т. т. фамилно носят имената: Булгарели, Булгарини, Булгаро и Булгаручи. Такава е фамилията и на един от крупните парфюмерийни производители.

Паметната дата 8 юни 2016 г. се помни с откриването на паметник в село Челе ди Булгерия. Паметникът е на заселилата се с дружината прабългари потомци на брат на хан Аспарух кан Алцек.

Още любопитни факти за българския град в Италия

Като свидетелство за други български неща станали от миналото до днес в Италия са: имената на някои градове. Такива са например: Bulgarograsso (Como); Bolgher (Тренто); Bolgare (Бергамо); Bolgheri (Ливорно); Булгарно (Чезена); Mount Bulgheria и др.

Друго много интересно е, че е местната кухня на италианците, много прилича на нашенската. В нея има риба, наденици, салати меса и дори гювеч. Такива храни са включени,дори в известната средиземноморска диета, която е популярна навред по света, с това, че е много здравословна.

Специалитетът на Италия е мортела и моцарела, което прилича на българската подправка, мирта.

Друг много интересен факт е, че в планината се намира пещера, носеща името “Grotta della Madonna”. В нея, използвайки от сталагмитите за основа, местен скулптор е изваял образа на Богородица.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ