HomeЛайфстайлКой е първият ски курорт в България

Кой е първият ски курорт в България

Всяка година хиляди почитателите на активния зимен туризъм се стичат към ски курортите в България. Отличното обслужване, мекият климат, комфортните хотели, неповторимо красивата природа, чистият планински въздух и традиционното българско гостоприемство осигуряват на туристите едно незабравимо изживяване на почивката.

Популярните зимни курорти в България са: Банско, Боровец, Пампорово.

Банско

Този ски курорт се намира в югоизточната част на България и е на разстояние 160 км. от София. Той е разположен удобно и в близост от град Пловдив, само на 80 км. Именно в Банско се намира най-новият и модерен ски център, който е на около 2400 метра надморска височина. Самият град Банско е на 925 метра надморска височина.

Дългият ски сезон привлича на това място много любители на зимния отдих. Тук е осеяно с модерни хотели, апартаменти и уютни семейни хотели предлагащи отлични условия за настаняване.

Красотата на Пирин планина съчетана с дълги пътеки с дължина около 70 км. няма да остави безразлични и най-взискателните туристи. Всички пътеки са добре осветени, а при необходимост машини за сняг покриват всички склонове с изкуствен сняг.

Организирана е 24-часова спешна медицинска помощ. Множество ресторанти предлагат на посетителите българска и международна кухня. Очарованието на стария град, съчетано с живописните планински върхове, привличат всяка година в Банско хиляди туристи от различните краища на света.

монтажните и реставрационни работи на археологическите обекти „Свети Никола“ и „Ситан кале“, както и в етнографските комплекси „Водянова къща“ и „Рилски Метох“. “. В резултат на реализацията на проекта „Банско – кръстопът на цивилизации“ и четирите реновирани археологически обекта ще привлекат повече туристи в Банско тази година.

Кой е първият ски курорт в България

Отговорът на този въпрос е Боровец. Той е най-старият ски курорт в България. През далечната 1896 г. това място в подножието на връх Мусала (2925 м) е специално избрано за отдих и лов на българските царе. Курортът е разположен на 1300 метра надморска височина, заобиколен от живописна иглолистна гора. Разстоянието до столицата на България – София е 72 км., до Пловдив – 126 км. Недалеч от курорта се намира езерото Искър (24 км) и градчето Самоков (9 км).

Курортът предлага и 35 км писти за ски бягане. През 2012 г. беше открит най-модерният парк за свободен стил “Snow Park Borosport”, който разполага с три нива на трудност за възрастни и специална детска писта за най-малките любители на свободния стил. Има възможност за ски вечер от 17:00 до 22:00 часа, работи писта с отделен лифт. На това място се предлагат на туристите всички видове зимни спортове: сноуборд, шейни, кънки и моторни шейни.

Развитата инфраструктура на курорта с множество хотели, барове и ресторанти ще направят зимните почивки в курорта Боровец незабравими. Към цялата картината със спиращи дъха има зимни пейзажи планински върхове, множество езера и вековни борови гори, заобикалящи ски курорта Боровец.

Пампорово

Това е най-южният ски курорт в България. Той е разположен в централната част на Родопите на 1650 метра надморска височина. София се намира на 240 км., Пловдив на 85 км. Най-близкият град е Смолян, на 12 км.

Пампорово се отличава от другите ски курорти в България с разнообразие от културни и развлекателни програми. Множество ресторанти са известни не само с българската кухня, но и с музикални вечери и фолклорни концерти на български изпълнители.

В подножието на връх Снежанка, достигащ височина 1926 метра, има ски писти, модерни лифтове, пунктове под наем, системи за изкуствен сняг.

На гостите на курорта се предлагат множество хотели и апартаменти. На върха на връх Снежанка се намира и телевизионна кула. От нея се открива панорамна гледка с прекрасна гледка към Родопите планина. Всичко това може да се зърне от самата площадка, намираща се на самия връх.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ