HomeЛайфстайлОткъде се появи модата за бръснене на краката при мъжете

Откъде се появи модата за бръснене на краката при мъжете

Нежеланото окосмяване по краката се премахва по много начини, но малко хора се замислят, откъде идва модата на бръсненето и епилацията. Още по-малко се замисляме:

Откъде се появи модата за бръснене на краката при мъжете

Днес ще поговорим за тези неща и главно откъде идва модата на обезкосмяването?

Гладката кожа за една жена е един от основните признаци на грижа. По пътя към постигане на идеала за красота изборът на методи е доста широк – от кола маска и шугаринг до апаратни процедури с гарантиран резултат за дълъг период от време. Специалистите в козметичните салони предлагат услуги за обезкосмяване на краката за различни бюджети. Такива в сравнение с домашните методи, салонните методи гарантират висококачествени резултати и минимална болка.

Каква е разликата между депилацията на краката и епилацията?

Козметичните услуги за премахване на нежеланото окосмяване са разделени на 2 направления:

Депилация – премахва се видимата част от косъма, без да се разрушава космения фоликул. Растежът на косъма не се нарушава, докато ефектът от процедурата продължава 2-3 седмици, максимум – до 1 месец (в зависимост от индивидуалните характеристики).

Епилация – върху космения фоликул се въздейства, чрез химически или физични методи. Този метод на обезкосмяване са радикални. Той е по-сериозен от депилацията и изисква висококвалифициран специалист. Гладкостта на кожата се запазва за дълго време.

История на процедурата по обезкосмяване на краката

Да се ​​отървете от космите на краката в миналото е било много различно от съвременните методи. Някога е било болезнено, а понякога и опасно за човешкото здраве. Например, през 4000 г. пр.н.е. д. се споменава, че за тези цели са ползвани вар и арсен.

Древен Египет

По онова време жените не можели да живеят без процедурата за депилация. Бръсненето било болезнено и неприятно. За целта се ползвали остри черупки. Царицата Клеопатра и царицата Нефертити са първите, които използвали специални ленти от восък и мед.

Древна Гърция и Рим

Процедурата по премахване на нежеланото окосмяване се извършвала във вана. За целта специално обучени роби отскубвали излишните косми. Да имаш нежелано окосмяване по тялото вече се смятало за неприлично в онези години.

Депилация в Европа

Модата за гладки женски крака, без косми в европейските страни не започнала веднага. Между 1920 и 1930  г на върха на популярността в Европа. Започнали да се носят рокли с къс подгъв. Тогава гладките крака започнали все повече да привличат вниманието и много жени променили мнението си с положително отношение към бръсненето.

Периодът на Втората световна война

Модата за гладки крака се превърнала в масово явление. Причината за това не са хигиенни съображения, а недостигът на чорапи. Предприятията не произвеждали достатъчно от тях, найлонът отивал за производството на парашути и други военни нужди. Смятало се за неприлично да се ходи с голи крака, така че жените намерили изход. Започнали да премахват космите по краката с бръснач; оцветявали кожата си със специален крем и рисували шарки над чорапите. Бети Грейбъл се смята за законодател на модата от този период. Нейните къси рокли и слаби крака изглеждали невероятно.

Кога се появява модата за бръснене на краката при мъжете

Най-важното, по темата бръсненето на краката при мъжете – правилно или не е това, което кара всеки да се чувства „добре в кожата си“

Спортисти от по-ранните години, като колоездачи, плувци и други спортни професии започнали да бръснат краката си, за да може по-лесно раните да заздравяват и защото се създавала аеродинамика.

С времето се наложило като мода. Все повече фитнес маниаци и трениращи мъже започнали да бръснат краката си и не само. Те започнали да почистват почти всяка част от тялото си, за да изпъкнат мускулите.

Бръсненето на крака и други части при мъжете се наложило бързо и по отношение поставянето на татуировки.

Почти е задължително да обръснете мястото, ако сте решили да се татуирате някъде по тялото. Това е така и ако ви предстои операция. В случай, че не сте се подготвили за такива процедури, то на място ще направят необходимите процедури.

Тези, за разлика от рутинните редовни обезкосмявания при мъже и жени не се броят, защото, ако не третирате участъците с времето отново ще се появят косми и дори рискът, такива да станат цяла гора е много по-голям.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ