HomeИнтересноБългарияКое село носи името на чужда страна?

Кое село носи името на чужда страна?

Днес ще ви представим историята на една много интересно българско село. При него има съвпадение на имената с една азиатска страна. Ще се опитаме да проучим дали има някаква връзка между тях или е просто чиста случайност.

Кое българско село носи името на друга страна

Предполагам доста от нашите читатели вече са се ориентирали от снимката към статията. Става въпрос за държавата Бутан и село Бутан, което се намира в община Козлудуй. Нашето проучване показа, че няма никаква връзка между двете и е просто съвпадение на имената. Въпреки това не разгледаме историята на това забележително място – село Бутан

Откъде идва името на село Бутан

Мястото е познато от дълбока древност, но получава това си име към края на XIV и началото на XV век. Предполага се ,че това е било лично владение на някое лице, което е носили това име. Ето какви аргументи има в тази посока:

  • Коренът на думата Бут-ан е сходен с този на формирането на име като Първ-ан, Цвет-ан и така нататък.
  • В близкото село Галиче има известен род Бутовци по името на който е кръстена близката могила – Бутова могила
  • В село Радевене има родове с имена Бутан и Бутанете

Бутанчани и Христо Ботев

Най-интересната история на селото се свързва с четата на Христо Ботев. Всички знаем, че Ботев взема контрола върху парахода Радецки и неговата чета слиза на Козлодуйския бряг. След това продължава в посока на Врачанския Балкан като по пътя си минава през село Бутан. Трябва да отбелжим, че в селото не е имало турци, а дори българите се самоуправлявали от местен старейшина българин, който се занимавал с делата с централвата власт. Това помогнала на четата на Ботев. При първоначалното преминава през селото, бутанчани се уплашили, но след като разбрали за какво става въпрос, те помогнали на войводата. Това се случва на 17 май 1876 година. Бутанчани помагат на четниците да си починат и им помогнали да преминат през пълноводната по това време река Огоста. Те направи своеобразен мост от техните коли по които четниците да минат на другия бряг. Освен това, към четата на Ботев се присъединили няколко доброволци от селото, които решили да дадат своя дан.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ