HomeИнтересноБългарияЗащо има село, което се нарича Градът

Защо има село, което се нарича Градът

Днес ще ви представим историята на едно много интересно населено място. Това е село Градът – намира се в сърцето на Родопите на около 15 км от град Смолян. Интересът ни е предизвикан от името на селото. Защо то се казва по тази начин? Нека научим неговата история.

Историята на село Градът

Мястото е обитавано от дълбока древност. Причината да носи това име е наличието на древната крепост Градище, която се намира в сериозна близост. Самата крепост е построена върху тракийско светилище, което е датирано, че е създадено около 3 век след Христа. То е разположено на най-високата точка на зелмището и е подходящо както за почитане за боговете, така и за защита срещу натрапници.

Крепостта Градище

Смята се, че тя е изградена по времето на император Юстиниян I – 6 век. Интересното е, че се смята, че тя не е просъществувала особено дълго, тъй като е изгорена от славянските племена. Въпреки това се приема, че е възстановена около 11 век. Тя започва да играе сериозна роля в рамките на Второто Българско царство. Започналата феодализация обхваща и тази част от българското зелмище и през 1343 година, тя вече е в ръцете на легендарния Момчил войвода. Въпреки това, тя отново е превзета и опожарена от идващите османски орди в края на 14 век.

Как е създадено селото Градът

Това се случва вече в Османската империя. Смята се, че селото се създава преди повече от 300 години. Тогава на това място се установява Хасан кехая от близкото село Козлуджа. Той взема със себе си и други хора и така постепенно се формира самостоятелна селищно образувание. Въпреки това, дълги години това населено място не е самостоятелна единица. Дори и в рамките на България, то е част от близкото село Тикале под формата на отделна махала. През 1988 година, махалата се обосява като отделна териториално селищна единица под формата на село. Взема името Градът заради намиращата се наблизост крепост Градище.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ