HomeИнтересноБългарияЛора Каравелова - трагична история като от филм

Лора Каравелова – трагична история като от филм

Лора Каравелова е една от емблематичните жени на България за края на 19 и началото на 20-ти век. Нейната история остава дълги години в общественото съзнание. Днес ще се опитаме да разгледаме в детайли нейната противоречива история.

Коя е Лора Каравелова

Лора Каравелова е дъщеря на големия български политик Петко Каравелов(4 пъти министър-председател) и Екатерина Каравелова. Тя е племенница на български революционер и публицист Любен Каравелов. Тя завършва своето средно образование в София, като след това учи в католически панскион във Франция и Белгия. Нейната красота и образованост предизвикват интереса на много мъже, но за нейно съжаление нейните любовни връзки не са успешни.

Лора Каравелова – Петър Нейков/Иван Дренков

Петър Нейков е български дипломат в Женева.Запознава се с Лора Каравелова през 1905 година, като по това време е женен за швейцарка. Той е с цели 7 години по-голям от нея и връзката му с Лора среща яростната съпротива на Екатерина Каравелова. Тя се опитва по всякакъв начин да попречи на двамата да се виждат. Петър Нейков се развежда с съпругата си заради Лора. Още през 1905 година е уволнен от Министерството на външните работи, тъй като си позволява да протестира срещу решения на Фердинанд. Това му помага през следващите години да завърже контакти с част от представителите на потическия елит на България. По време на правителството на Александър Малинов през 1908 година, бива върнат на работа в Министерството на външните работи. Тогава се намесва Екатерина Каравелова. Като съпруга на един от големите български политици, тя ходатайства да бъде преместен в в чужбина, далеч от Лора. Първо е назначен в Македония, а по-късно и в Румъния. Въпреки това през 1908 година. Това пречи на тяхната връзка, която не просъществува дълго след това. Под натиска на Екатерина, Лора сключва брак с Иван Дренков(един от младите политици в Демократическата партия) и се раждат 2-те им деца – Кирил и Петко. За съжаление големият им син Кирил почива още на невръстна възраст. Бракът им не продължава дълго и през 1912 година се развеждат.

Лора Каравелова – Пейо Яворов

Една от най-известните български любовни истории.  Те се запознават още в далечната 1906 година при една екскурзия до Драгалевския манастир. Яворов е много впечатлен от младата Лора и те запазват постоянна комуникация помежду си. По това време Пейо Яворов е влюбен в Мина Тодорова(сестрата на П.Ю.Тодоров) и искрата не пламва помежду им. Първата любов на Яворов също се оказва трагична – Мина загива от туберколоза през 1910 година. Сплотени от общата скръб, двамата очевидно намират общ език и връзката им се смята, че започва през 1911 година. Бракът им е сключен през 1912 година. За съжаление и тази голяма любов за двамата се оказва трагична. По това време Яворов вече е един от най-известните поети в България. Той се смята за идеал за мъж на всички български жени. Това отношение от страна на нежната половина на България предизвиква силни емоции на ревност в Лора. Смята се ,че една от тези жени, които се опитват да спечелят вниманието на поета е Дора Конова(съпругата на известния ни писател Михаил Кремен). Очевидно това е повод за постоянни караници между Яворов и Каравелова.

Съдбовната вечер – 30.11. 1913 година

Фаталната дата на връзката между двамата. След голям скандал между тях свързан отново с болезнената ревност на Лора, тя заплашва Яворов, че ще се самоубие. Поетът не възприема заканата и достатъчно сериозно. Въпреки това, Каравелова изпълнява заплахата си и се прострелва в сърцето. Така тя загива само на 27 години. Пейо Яворов е потресен, той самият прави опит за самоубийство. Прострелва се в слепоочието, но не успява да се самоубие, а само загубва зрението си. Малко след това на Яворов е повдигнато обвинение за убийството на Лора. Българското общество следи с огромен интересн съпъствалата драма, като се лансират 2 основни версии:

  1. Лора Каравелова се е самоубила
  2. Пейо Яворов убива Лора.

По това време втората версия е много по-популярна сред българите. Тя се лансира в голяма степен в медиите и се подкрепя от роднините на Лора, които първо не харесват Яворов, второ не могат да повярват, че тя ще посегне на живота си.Яворов е подложен на огромен общестевен натиск, който води и до образуване на дело срещу него.В образуването наказателно дело се доказва по безспорен начин, че Лора Каравелова сама е отнела живота си. За съжаление Яворов не дочаква истината да излезе наяве, а прави нов опит за самоубийство, който се оказва успешен. Така една от емблематичните български любовни истории приключва трагично и за двамата влюбени.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ