HomeИнтересноБългарияСредновековният български флот - истина или просто мит

Средновековният български флот – истина или просто мит

На пръв поглед въпросът изглежда реторичен. Темата е наистина много малко позната в българската история, не се преподава в училищата по предмета история. Но за голяма изненада, българският флот е съществувал още по времето на Първата Българска Държава. Разбира се, той не е можел да се сравнява с този на Византийската империя, но въпреки това днес ще разгледаме темата в повече детайли.

Кога се създава българският флот

Трудно може да се посочи точно дата на създаването на българския морски флот. Но можем с голяма степен на вероятност да предположим, че това се случва в периода между 665-675 година по времето на хан Аспарух.Това се случва във връзка с предвижването на голяма част от така наречените прабългари на Аспарух от територията на Стара Велика България – т.е. между реките Волга и Дон в посока междуречието на Буг и Днепър – днешните Едисан и Бесарабия. По този начин Аспарух пристига в Бесарабия и успява да покаже своите качества на голям дипломат и военачалник.Синът на Кубрат се договаря със славянските племена населяващи територията между Карпатите и Стара планина, а те на своя сметка научават българите да строят речни съдове, с които да пренесат своята армия на юг от Дунав. По този начин съюзът между българи и славяни води със себе си до създаването на Дунавска България и изграждането на първите основи на българския морски флот.

Първата Българска държава и българския флот

В следващите повече от 130 години трудно можем да намерим податки за някакви сериозно развитие на българското морско и речно дело. Морското дело на България е имало ограничен характер във връзка с предпазване на навлизане на племена южно от река Дунав и охраняване на нашите граници с аваритеНо това се променя по времето на хан Крум. През 804 година, България превзема териториите на днешна северна Сърбия и Трансилвания и по този начин имаме голяма речна граница с Франската империя. В тази буферна зона между България и франките населяват племена, които много често се прехвърлят от едната държава в другата. По времето на хан Омуртаг се налага той да изпрати български флот по река Тиса и средния Дунав, за да подчини местните славяни и да обуздае опитите на франките за експанзия.

От друга страна, по времето на хан Крум биват превзети големята крепост Месемврия. В запазените изображения на кораби от Плиска(по-късно и Преслав) става ясно, че Крум е използвал и флот за превземането та голямата крепост, включително и за другите по-малки северно от Несебър. Тук сме говорили повече за обсадната дело на хан Крум – Как хан Крум е смятал да превземе Цариград. За съжаление не е запазена повече информация за използването на флот от следващите български владетели от Първата Българска държава. Със сигурност Симено го е използвал, тъй като Белград е бил част от България, а той контролира потока на 3 реки – Дунав, Сава и Тиса. Без силен флот е почти невъзможно да се задържи града.

Втората Българска държава и български флот

Българският морски флот е бил най-силно развит по времето на Иван Асен II. Договорената съвместна обсада на Константинопол с Никейската държава води до построяването на 25 бойни галери, което е огромна инвестиция за това време. Това подсказва сериозността, с която българският владетел се е отнасял към задачата. За съжаление , след смъртта на Иван Асен II нямаме достатъчно информация какво се случва с този флот.Ромеите успяват постепенно да си върнат крепостите южно от Бургас по времето на късните Асеневци и ранните Тертеровци, което говори или за липсата на флот или за пренебрегването му. Българският морски флот се появява отнова на сцената в периода след 1300. Той бива силно използват от владетелите на Добруджанското деспотство – Балик и Добротица. Балик успява да отбие набезите на савойците за град Варна, а Добротица го използва по време на разразилата се гражданска война във Византия. Смята се , че флотът на Добротица е наброявал около дузина бойни кораби. Той воюва и с една от големите морски сили по това време . генуезците, и успява дори да ги принуди да подпишат мирен договор с него. Превземането на Добружданското деспотство в края на 14 век води със себи си и до края на българския морски флот.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ