HomeИнтересноБългарияМит ли са ослепените Самуилови войници след битката при село Ключ

Мит ли са ослепените Самуилови войници след битката при село Ключ

Всички помним от учебниците и историята за ослепените самуилови войници, след битката при село Ключ. Каква обаче е реалността и действително ли това са цифрите и фактите, което сме учили в училище. Нека погледнем над други достоверни източници и мнението на професори от Националния исторически музей.

Мит ли са ослепените Самуилови войници след битката при село Ключ

Новият прочит над историята разкрива друга забулена причина относно ослепените самуилови войници.

Говори се за любовно отмъщение. Тук е замесено и спазването на военния закон. Именно те са заложени в този акт.

Какво знаем за ослепените Самуилови войници

В учебниците по история се казва, че през 1014 г., византийският император Василий Втори Българоубиец побеждава армията на цар Самуил и ослепява 15 000 пленени войници. Говори се, че на всеки 100, той оставя по един войник с едно око, за да води останалите.

Истината за ослепените войници на Самуил, след битката при село Ключ се оказва друга

Не само, че причината не е точно това, за което знаем, но и броят на войниците вероятно бил далеч по-малък.

Какво се случило след битката при село Ключ

Император Василий II имал обратна сексуална ориентация. Предполага се, че възлюбеният му бил Никифор. Любовникът бил предводител на византийската армия. Тъкмо той пада убит от врага.

В хрониките, дори византийските, пише, че в конен двубой Гавраил Радомир лично изтърбушва, тоест пронизва в корема с копието си, предводителя на византийските войски Никифор” – по мнение на проф. Димитров.

Тази загуба наранила дълбоко Василий Втори. Императорът бил останал с малка армия.

Най-вероятно само с гвардията си от 2-3 хиляди войни. И е трябвало да бяга. И той наистина се връща назад. Но не може да бяга с пленници, за които се твърди, че са били 15 000. Пленените можело да нападнат неговата гвардия или пък най-малкото една част от тях да избяга“, уточняват експертите от НИМ.

Според военните закони по онова време, подтиквани от църквата, пленените е трябвало да се освобождават.

От много източници се знае, че и българските царе, и византийските императори са спазвали този закон. Неспазването му означава да се скарат с църквата, а това може да им докара много неприятности“, обяснява още проф. Димитров, директорът на НИМ.

По този начин, за да избегне отлъчване от църквата и за да не позволи вливане на военните в армията на Самуил, Василий Втори, предприел други действия. Той формално се съобразил със закона, като освободил пленените български войници на Самуил, но преди това ги ослепил. По този начин отмъстил за загубата на Никифор, любовника си.

Според експертното мнение, пленниците дори не са били 15 000. По данни от дема (проход, които води към столичната област на държавата), те няма как да са били повече от 1500, защото точно толкова можело да охраняват една дема.

Но знаем, че византийските хроникьори обичали да слагат по още една нула в редките случаи на военни победи над българите, пък и над други народи. Така че пленените са били не повече от 1500 души“, заключва тезите си проф. Божидар Димитров.

Източник: inews.bg

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ