HomeИнтересноБългарияНа кой град е бил кмет Пейо Яворов

На кой град е бил кмет Пейо Яворов

Преди точно 110 години, през далечната 1912 година Неврокоп, днешният град Гоце Делчев си имал вече първия избран кмет. Това бил поетът и революционер Пейо Яворов.

По време на балканската война през 1912 г. тогавашния Неврокоп е свободен и вече над век време не под османско владичество.

На 12-ти октомври, общината прави по една седмица чествания в знак на този повод. Тържествата траят до 19-ти октомври.

Малко история

Когато на 18 октомври 1912 г. части от отряд на генерал Стилиян Ковачев на Родопския край и четите на няколко македонски войводи достигат до Неврокоп и околностите, Пейо Яворов идват бързо в редица със старите му сънародници и бойни другари. Много от тях са от времето на революционни битки. На събранието те решават как да планират бъдещето на този край от България.

На следващия ден по време на заседание на местния комитет на революционерите ген. Стилян Ковачев предлага, Яворов за пръв кмет на града. Така новоосвободените територии си има кмет, поетът и революционер Пейо Яворов.

И по този начин големия драматург и писател се изправя, пред редица трудни проблеми. Ежедневно те са свързани с въпроси от типа на прочистване на Неврокоп от турските войници, изграждане на местна власт за управление, за създаване на училища и болница, както и започване на учебните занятия за най-малките редовно в училище. Постът на кмета Яворов поддържа в рамките на една година, след което той потегля с четата си към Драма. Това се намира южно от Гоце Делчев (днес). По тези места българите също трепнели в очакване на свободата.

И така, в ролята на кмет на град Неврокоп, Пейо Яворов се съобразява с желанията на своите съграждани. На 19 октомври пише до премиера Гешев. В писмото си той благодари на всичките българи за жертвите, които са направили за свободата на родината си.

В знак на уважение, признателност и почит към първия кмет на град Неврокоп в 40-те години от миналия век в Гоце Делчев е издигнат паметник – бюст на поета. Пейо Яворов остава в сърцата и умовете ни като изключителен българин, не само познавайки го като писател, драматург и революционер.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ