HomeИнтересноБългарияНа колко години се е плащал кръвен данък в България по времето...

На колко години се е плащал кръвен данък в България по времето на Османската империя

„Кръвният данък“ вземал периодичен налог от деца, мъжки пол за помохамеданчване и служба в еничарския корпус на османската армия.

На колко години се е плащал кръвен данък в България по времето на Османската империя

Кръвен данък в България е имало по време на османското робство и той отнемал на българските семейства малките момчета. С кръвен данък, превръщали децата на българите в еничари. Това били войниците в еничерския корпус.

Средно, колко деца са давани за кръвен данък всяка година

Средно между 2000 и 2500 момчета християни ставали жертва на този кръвен данък всяка година. Те били обречени да прекарат живота си, обучавани като войници и подготвяни за постове. Османците избирали само най-здравите, умели и умни момчета, като възрастта им била между 7 и 10 годинки, а по-късно, когато бройката се оказала недостатъчна, кръвен данък в България плащали и с по-големите деца. Християните започнали да се женят все по-млади. Това било провокирано от факта, че момчетата със семейства били пощадени и така избягвали да плащат кръвен данък.

Защо някои давали доброволно децата си за кръвния данък

Интересен е факта, че освен родителите, които преживявали тежко кръвния данък, имало и такива, които искали децата им да попаднат, сред избраните. Те вярвали, че под опеката на Османската империя децата им ще получат отлично образование и ще заемат добри постове в администрацията на Турция. Тези родители се надявали това да е начин да съхранят живота и здравето на рожбите си, като им дадат възможност те да получат бъдеще, власт, работа, охолен и добър живот.

Друг любопитен факт е, че някои християнски и мюсюлмански семейства разменяли децата си без властта да узнае за това. Целта била мюсюлманското дете да бъде взето за еничарин и да получи отлично образование.

През вековете на османско иго между 2 и 4 млн. българчета били превърнати в еничари. За да спасят момчетата си, много родители бягали, криели децата си из горите, обличали ги и дори ги отглеждали като момичета. Неслучайно ги женели млади и невръстни само и само, да спасят чедата си.

Колко време продължило плащането на кръвен данък в България?

До 1705 година Османската империя събирала кръвен данък от всяко българско семейство с малки деца (момчета между 7 и 10 годишна възраст). Това била годината, когато се знае за последният случай по събиране на кръвен данък.

Смята се, че краят на кръвния данък е през 1705 година. От документи на Османската империя за начало на кръвния данък се посочва 1395 година, но съществуват доказателства и сведения, че такъв се е събирал и от по-рано, още през 1380 година. Събирането на кръвен данък е започнало по времето на султан Баязид I, за край на насилствената практика се приема XVIII век.

В заключение:

Кръвният данък в България се помни с голяма болка, тъга и ужас. В негова чест е измислен празникът Петльов ден. Той е останал в традициите като български празник от времето на тежкия кръвен данък.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ