HomeИнтересноБългарияНай-богатият българин за всички времена - научете историята му

Най-богатият българин за всички времена – научете историята му

Когато говорим за богатсво, разбира се, е много трудно да сравним хората от различните поколения, за да можем дадем отговорът на този въпрос. Ще ви представим историята на един от най-богатите – а защо не и най-богатитят българин за последните 200 години – хаджи Ненчо Палавеев. Научете уникалната му история.

Кой е хаджи Ненчо Палавеев

Роден в Копривщица, като точната година не е ясно, тъй като на различните негови документи се посочват различни години, но най-вероятно е 1859 година.Първороднитя син на семейство Палавееви се ражда в много богато семейство – още на 10 години прави семейно пътуване по Божи Гроб и става хаджия – нещо което се е смятало за връх в постиженията на всеки богат човек. За богатството на неговото семейство говори факта, че през 1873 година младият Ненчо заминава да помага на баща си в търговската им кантора в Кайро. Там той открива тайните на занаята и се показва като особено способен ученик – успява веднага да завърти собствен успешен бизнес, управлявайки сладкарница. По-късно успява да купи и цял керван, който също му носи доходи. Изпробвайки различни свои идеи го води до Цариград през 1878 година, където развива свой собствен бизнес. След оттегляето на баща му от активна работа през 1882 година, Ненчо Палавеев поема управлението на канторите в Кайро и Александрия и показва завиден търговски нюх ненапускал го през цялата му кариера.

Търговският нюх на Ненчо Палавеев

Показва завидни умения в търговията като пътува до много точки в Африка и Азия и успява да играе ролята на посредник при търговията на различни ценни стоки от различните краища на двата континента.Огромна роля играе и местоположението на бизнеса оставен не случайно от баща му в Египет – средище на търговията на Близкия Изток по това време. От друга страна хаджи Ненчо се напасва и към идващите нови времена – успява да купи акции от дружеството строител на Суецкия канал, което се оказва много успешна инвестиция. Има даже и акции в дружеството строящо Панамския канал. Нещо, което е малко известно за него е , че той и баща му имат руско гражданство – името на руския му паспорт е Анести Антоан Жиата. Доказателства в подкрепа на това твърдение са близките отношения на семейството с Петко Каравелов, който го кани да се учи в Русия. При посещението на бъдещия последен руски цар Николай II  през 1894 година в Египет, лицето което се занимава с организацията на престоя му е точно Ненчо Палавеев. Това показва неговите сериозни контакти на много високо ниво както в Русия така и във Великобритания и САЩ.

Завръщани в България

Задоволил своята жажда за богатство, Ненчо Палавеев се завръща в родната Копривщица през 1925 година и започва активно да се занимава с благотворителна дейност.Изгражда много паметници свързани с миналато на града, инфраструктурни проекти и дори издържа сам цяла гимназия.През 1934 година създава собствена фондация, която да продължи неговата дейност и за в бъдеще. Напуска този свят през 1936 година, като след смъртта му , неговата фондация управлява наследството му и е продължила меценатската му дейност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ