HomeИнтересноБългарияКой е най-високопланинският град в България?

Кой е най-високопланинският град в България?

България е дом на много красиви градове, планини и животински видове, но едно от най-интересните места в страната е град Доспат. Той е най-високопланинският град в страната със своите 1358 метра надморска височина и се намира в област Смолян.

История на града

Има много спорове относно името на града. Най-популярната хипотеза е свързана с името на деспот Алесий Слав – братовчед на Борил управлявал тази област от 1207 до 1217 година. Причана да бъде свързван с него е , че на много европейски карти Доспат е бил отбелязван с името Despoto, имайки общ корен на думата и на базата на контактите на Алексий Слав с Латинската империя по това време. Като част от Османската империя в Доспат се е смятало, че е живеело население част от административния апарат на държавата. След Освобождението остава като част от Източна Румелия и по-късно вече е присъединен към Българската държава.Едно от емблематичните места в региона е язовир Доспат.

Най-богатият българин за всички времена – научете историята му

Язовир Доспат

Един от най-големите язовири в България, построен в периода от 1963 до 1968 като по-този начин успява да се справи със сериозния проблем с водоснабдяването. Намира се над град Доспат и е част от каскадата Доспат-Въча – едно наистина впечатляващо архитектурно творение, което захранва цялата област на Западните Родопи.

Старото име на Казанлък – ще го познаете ли

Кой е на второ място след Доспат

Вторият най-високопланински град в България е град Чепеларе. Той е с надморска височина от 1232 метра. В близост до Пампорово, той се превръща един от градовете дали най-много на българските зимни спортове. Все пак единственият български златен медал на зимна Олимпиада е дело на Екатерина Дафовска – родена в Чепеларе.

Сравнихме двата най-високи града в България – Доспат и Чепеларе. Това, което няма как да сравним е красотата на природата, което и двете населени места предлагат, така че , ако не сте имали удоволствието да ги посетите – не губете време. Преоткрийте красотата на българската природа и посетете тези 2 емблематични български високи града.

 

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ