HomeИнтересноБългарияСтарото име на Казанлък - ще го познаете ли

Старото име на Казанлък – ще го познаете ли

Казанлък е град с богата и много древна история. Развитието на селището започва още по времето на траките, като е център на една най-големите техни държави – Одриската. Ако искате да научите повече за историята на този емблематичен български град и да разберете какво е старото име на Казанлък – ще ви представим вълнуващата му история.

Какво е старото име на Казанлък

Градът попада в територията на българската държава още през 815 година по времето  на хан Омуртаг след сключването на известния му 30-годишен мирен договор. След като България попада под властта на османците, те унищожават града, който тогава се е намирал на десния бряг на Старата река и се налага оцелелите жители да го създадат наново на левия бряг на реката. Предполага се от това време датира произхода на името на Казанлък – Акче Къзанлар, което означава “бели момичета”. Има легенда, че това наименование се дава от султан Мурад I, който когато преминава през града съзира българките и е толкова впечатлен от тяхната красота , че дава това му име.През следващите векове като част от Османската империя, градът запазва това име за което свидетелстват документите намерени в Османската данъчна система. Промяната към сегашното му име се свързва с начина по който руските войски го записват на своите карта по време на подготовката за военни действия, като го променят на Акче Казанлък, което и остава името на града.

Други теории за произхода на името Казанлък

Друга теория за името на града се свърза с името “къзханлък” – в буквален превод означаващо място, на което живеят само жени и деца.Причината е свързана с голямото избиване на мъжкото население при завземането на града от османците.

Третата теория, която не е подкрепена от повечето изследователи се свързва с думата акча. Както споменахме, старото име на Казанлък е била Акче Къзанлар и някои езиковеди са на мнение , че произхода на думата Акче се обвързва със значението на думата акча – сладководен избор заради богата на вода околност. В подкрепа на тази теория се използва и връзката с Крънската хора. Това е административен регион във Втората Българска държава, в територията на когото попада Казанлък. Кръстен е на град Крън, който е бил основният център на региона. В буквален превод думата “крън” означава се смята , че идва от гръцката Krunoi, която означава извор/сладководен извор заради старото византийско образувание намирало се на негово място.

Едва ли някога ще научим коя от всичките теории за произхода на имета на град Казанлък е вярната. Въпреки това е важно да опазим своето културно-историческо наследство непокътната и да запазим паметта за произхода на българските градове.Всички сме чували известната фраза на Джорд Оруел, че който контролира миналото, той определя бъдещето. Запазвайки знанията за своето минало, можем да продължим да имаме бъдеще.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ