HomeИнтересноБългарияЗащо главата на Никифор е станала чаша на хан Крум?

Защо главата на Никифор е станала чаша на хан Крум?

Всички знаем кой е хан Крум, легендарният български владетел управлявал между 803-814 година. Идващ от панонските българи, успява да седне на престола на България и да постигне завидни успехи срещу тогавашния хегемон Византия. При битката на Върбишкия проход на 26.07.811 година, българите разгромяват византийската войска и техният император Никифор загива. Но защо се смята , че българския хан прави чаша от главата на Никифор – разберете повече по темата.

Управление на хан Крум

Един от малко известните успехи на хан Крум е свързан с неговата дейност срещу Аварския хаганат. Смята се , че той е роден там и се опитва да извоюва независимостта на българите част от това обединение. След като неуспява, се прехвърля на територията на Дунавска България и заема престола на хан Кардам. Тъй като на пръв поглед това изглежда много странно да заема този пост в държвата и поради тази причина се смята, че Крум е бил от династията Дуло и е бил свързан с хан Кубер – един от братята на Аспарух. Използвайки нападението на франките на Карл Велики върху аварите , Крум се възползва и откъсва голяма част от територията на хаганата – неговите източни територии. Управлението на хан Крум продължава да бъде много успешно и да реалиира сериозни резултати и във войните с Византия, докато не стигаме до ключивия момент  – походът на Никифор Геник срещу България.

Смъртта на Никифор Геник

Предполагам всички сме запознати с легендарните събития от този поход. Как през 811 година императорът успява да завладее без бой столицата Плиска, и въпреки многократните предложения на Крум не поисква да сключи примирие. Възползвайки се от обстоятелствата и мобилизирайки дори жените в българската държава, много по-малобройните българи успяват да направят засада на византийската войска във Върбишкият проход и да постигнат този чутовен успех останал през вековете.Това е едва вторият случай на загинал византийски владетел в тяхната история, а интересното е, че дори престолонаследникът Ставракий, който успява да избяга първоначално загива от раните си. След смъртта на Никифор, се приема , че неговата глава е била обкована и превърната в чаша на български владетел. Какво ни казват историческите извори по темата.

Защо главата на Никофор е станала чаша на хан Крум

Подробна информация за действията на Крум дава Теофан Изповедник. Той обяснява в детайли и големи подробности битката при Върбишкия проход. Теофан описва , че главата на Никифор е била показвана навред сред българското население и накрая е била обкована в чаша. Разбира се , Теофан е монах и се опитва да представи в черни краси всички варвари, в числото на което попадат и българите.

Вторият източник, който споменава за това събитие е една Анонимна Ватиканска хроника, която се смята, че преписва разказ на участник в събитията. Там се споменава, че никой не знае как е загинал византийският император, но описва, че главата му е обкована в чаша. Причината за това се смята, че е стара традиция на народите от нашата група спрямо която по този начин българският хан ще придобие силата на своя противник – т.нар оренда.

Калоян – наследник на традицията на Крум

Интересна история, която трудно може да бъде потвърдена ни дава друг византийски хронист Георги Акрополит. Всички знаем, че Калоян се е зовял Ромеоубиец като символ на отмъщение спрямо действията на Василий Българоубиец.При победата срещу латинците при Одрин през 1205 година, Калоян пленява техният владетел Балдуин и го задържа в Търново. След известно време Балдуин загива, но тъй като има спорове около причината, се водят различни хипотези. Византийският хронист Георги Акрополит описва , че Калоян си е направил чаша от главата на Балдуин.Тази хипотеза е отхвърлена още от известния ни български историк Васил Златарски, който се досеща, че историята е преписана от тази на Крум. Нейната достоверност не може да бъде потвърдена по никакъв начин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ