HomeИнтересноБългарияНай-дългата планина в България - ще я познаете ли

Най-дългата планина в България – ще я познаете ли

Навярно сме засягали и друг път подобни теми, но за това коя е най-дългата планина в България, все още не сме говорили. Именно поради тази причина избрахме днес да ви запознаем с тази информация, въпреки, че допускаме тя да е за много от вас позната.

Най-дългата планина в България – ще я познаете ли

Колкото и да се опитвате да си припомните от географията в училище, мало вероятно е паметта да пази такива детайли. Достъпът до технологии днес ни дава право за секунди да намираме точната, най-полезна и изчерпателна информация. Така се оказа и в нашия случай. И така, ще я познаете ли, че най-дългата планина в България е Стара планина (както може би вече сте се и досетили. Тя разделя страната ни на две части – Северна и Южна. И, щом вече знаете, коя е най-дългата планина в България:

Стара планина – какво не ви е известно още

Тя се простира от нос Емине към Черно море до границата ни със Сърбия. Дели се на Източна, Западна и Средна. В нея най-високият връх е Ботев връх.

Величествена, уникално красива и историческа тази планинска верига е „гръбнакът на България“.

Стара планина е богата на фауна и флора. В нея има забележителни природни паркове и чудни места и забележителности. Неслучайно тя е включена като едно от Стоте национални туристически обекта в България.

Възможности за туризъм, забавления и отдих в най-дългата планина в България

Стара планина си има дълга история и невинаги се е казвала така. Едни от старите й имена, останали известни от Античността са: Хемос, от турски значи Балкан, а на старогръцки е известна като Αίμος, на латински се изписва така: Haemus.

Стара планина е също и част от Алпо-Хималайската планинска система и по-конкретно от Балканиди. Предвиждайки факта, че Стара планина е не само най-дълга, но и най-голяма по площ в България, то никой няма да се изненада от факта, че цели 14 области се простират върху планинският й масив (е, поне части от такива области). И така техни селца или градове, носят своите култура, природни, исторически забележителности. Притежават неповторими места за отдих и туризъм. Всичко това благоприятства комфортния туризъм в Стара планина. Това я отреждат в топ класация за любима дестинация за почивки и туризъм.

Най-високата точка на Стара планина

Ако не ви стана ясно, да повторим. Най-високият ѝ връх е Ботев. Той достига 2376 метра надморска височина. Връх Ботев се разполага в Троянско-Калоферския дял на Средна Стара планина. Той е на границата между областите Пловдив и Ловеч. Най-близо разположените около билото му са Калофер и Карлово, а на север граничи с град Априлци.

Защо Стара планина е гръбнакът на България

Историческите данни показват, че причината Стара планина да се определя като гръбнак на страната ни е разгромяването на византийските войски от 9-ти век и по времето на хан Крум (това се случило при Върбишкия проход). Тази победа била от ключово значение за родината ни. Не по-малко значима е и победата на Шипченския проход, която е донесла освобождението на страната ни.

Източници: Actualno.com, wikipedia.org.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ