HomeИнтересноКоя е най-голямата болница в България

Коя е най-голямата болница в България

Търсейки информация за това, коя е най-голямата болница в България попаднахме на много и различни материали. Еди от достоверните ни източници е actualno.com.

Базирайки се на данните, които те ни предоставят, нещата изглеждат по следния начин:

Коя е най-голямата болница в България

От данни на НСИ към 2020 г. за страната ни функционират общо 342 болници. От тях 183 МБАЛ са многопрофилни, а 137 тясно профилирани в конкретни направления. Българските болници разполагат с общ брой легла – 54 216.

Каква е класацията на най-големите болници у нас, вижте сами:

 1. УМБАЛ “Св. Георги” Пловдив
 2. МБАЛ “Св. Марина” Варна
 3. Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, София (най-голямото лечебно заведение, построено и развито с частни инвестиции)
 4. УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, София
 5. УМБАЛ “Александровска”, София
 6. УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, Плевен
 7. УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, София
 8. УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София
 9. МБАЛ “Св. Анна”, София
 10. УМБАЛ “Пълмед”, Пловдив

Най-голямата болница у нас е:

УМБАЛ “Св. Георги”, град Пловдив. Ето и в детайли капацитета, с които разполага пловдивската УМБАЛ “Св. Георги”, университетската многопрофилна болница:

 • 2 бази с огромен сграден фонд;
 • разгъната застроена площ: 150 000 кв.м;
 • легла: над 1500;
 • персонал: 2694 (653 лекари и 925 специалисти по здравни грижи);
 • среден годишен брой болни, хоспитализирани за активно лечение: над 80 000;
 • клиники, отделения и лаборатории: 65 на брой.

В болницата денонощно се предлага спешна и неотложна стационарна, амбулаторна и консултативна помощ на граждани от 5 административни области на градове: Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково.

История

През 1878 г. град Пловдив е освободен османското иго, но в резултат на водените битки има множество ранени. Налага се спешно отваряне на лазарет. Така, през 1978 г. февруари месец са направени 3 бараки, разполагащи с по 30 легла. Това бил района тод Джендем тепе.

По същото това време няколко видни българи създават благотворителното  дружество “Св. Пантелеймон”. Неговата цел била откриване на болнични заведения във всички градове.

Руските войски напускат Източна Румелия през началото на май 1879 г. и болницата е предоставена на дружество “Св. Пантелеймон”. Нейният последовател и днешната УМБАЛ “Св. Георги” ЕАД.

Първият управител бил д-р Стоян Чомаков, а за старша медицинска сестра е назначена от Руският червен кръст Маргарита Смолникова. През 1882 г. в близост до съществуващите бараки е построена дуетажна голяма сграда. От 1888 г. заведението е известно като Пловдивска първостепенна болница. Тя разполагала със 100 легла. От 2000 г. насам лечебното заведение е регистрирано в Търговския регистър под името Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги” ЕАД и управата му се състои от изпълнителен директор и Борд на директорите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ