HomeИнтересноБългарияНаучете историята на Райна Касабова - първата жена участвала в боен полет

Научете историята на Райна Касабова – първата жена участвала в боен полет

Има велики изобретения, които са дело на българите. Наред с това те всички са познати на почти всеки и много пъти дори се замисляме, че реално това са наши сънародници, хора от България. Предлагаме ви, сега да научите за:

История на Райна Касабова

Тя първата жена участвала в боен полет. Някои й казват пилот на изтребител. Тя е взела участие в бойни полети, по време на Балканската война на самолет. Името й е Райна Касабова.

Биография на първия български военен летец жена

Малкият град Карлово, с по-малко от десет хиляди жители в началото на 20 век, дава на България много забележителни личности една, от които е Райна Касабова. Баща й Васил Касабов е участник в отбраната на Шипка и губи ръката си в тази битка. Самият Васил Левски е кръстник на майка й Мария, а самата Мария, когато е била малка, понякога е разнасяла писма от революционния комитет. Брат й Роман, още ученик в четвърти клас, отива да се бори за свободата на Македония в двойката Ян Сандански.

Коя е Райна Касабова

Райна е родена на 1 май (по някои източници на 1 юли) 1897 г.. Едва 15-годишна по време на обявяване на мобилизация за Балканската война, тя тайно от родителите си се записала за курсове за сестри на милосърдието.

Под влияние на големия ентусиазъм, обхванал целия български народ, мечтаещ за национално обединение, Райна, заедно с хиляди опълченци, тръгва на югоизток. Крайната й цел е полева болница край град Мустафа паша (днешен Свиленград). Там момичето е запомнено като най-младата, най-сърдечна и смела сестра на милосърдието.

Мустафа паша е заловен още първия ден и разговорът се насочва към Лозенград. Един германски фелдмаршал по-рано е заявил, че тази крепост може да бъде превзета само от прусаците и дори тогава, след 6-месечна обсада. Лозенград само за два дни е превзет.

Най-тежкото премеждие едва сега започва

Одрин (дн. Ердине) е крепост, която се смята за непревземаема по това време. Така, на 16 октомври 1912 г. пилот поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев извършват първия в историята на българската авиация разузнавателен полет на самолет Албатрос F-II. Летището, от което излетели се намирало до болницата, в която работела Райна. Самолетите я вдъхновявали и тя започнала да мечтае за небето.

Веднъж заедно с колегите си в болницата тя посетила летището, където били придружени от самия Милков. Това, което видяла й, направило огромно впечатление. Тя признала голямото си желание да лети и авиаторите се съгласили. И все пак имало война, а пътуването със самолет не е било най-добрата идея. Тогава пилотите решили да поверят на момичето конкретна задача – колко отговорна, също толкова благородна.

Шукри паша, който командвал защитниците на крепостта Одра, бил неспособен да излезе от стегнатия български обръч. Той се опитал да повдигне духа на народа си, разпространявайки слухове, че турската армия вече е превзела Пловдив и настъпва към София.

Именно тук на сцената се появява Райна. На 30 октомври 1912 г., оборудвана с необходимото оборудване, тя заема мястото на наблюдател на пилота Стефан Калинов в самолета „Воазен“. Прелитайки над Одрин, под градушка от куршуми, Райна безстрашно разпръсква листовки на турски и френски език, в които се съобщава на жителите на града и турските войници, че крепостта скоро ще бъде превзета и напразните жертви могат да бъдат избегнати само, чрез предаване.

След полета момичето било безкрайно щастливо и написало на родителите си: „С особен интерес следим полетите на нашите смели летци. Карат ни да се чувстваме горди. Случи се така, че се заразих от техния пример.“ Одрин пада на 26 март 1913 г. и войната приключва на 30 май.

През 30-те години Райна печели конкурс за красота във Варна. За съжаление тя така и не създава семейство, защото мъжът, когото обичала, загинал във войната. През 1963 г., първата жена космонавт Валентина Терешкова посещава България и поискала да се срещне с първата жена, летяла с боен самолет. Така тя посещава Райна в родния й град.

Райна Касабова умира на 71 години, през 1969 г.

Интересно:

През 2009 г. ледник в Антарктида е кръстен на нея.

В заключение:

Тя е не само призната за първата жена в света, която е изпълнила задача по време на полет, но и не е пускала бомби, не е убивала хора, не е унищожавала културното наследство на един красив град.

Тя не се опитала да заблуди врага, а е хвърляла дъжд от истина, върху него, за да не навреди, а да го спаси от самоунищожение.

Не само България, но и целият свят може да се гордее с първия боен полет на жена, превърнал се в истински символ на желанието за мир, човечност и взаимно уважение.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ