HomeИнтересноБългарияНаучете кой е най-новият град в България

Научете кой е най-новият град в България

Знаете ли, че 16 български селца получиха статут на градове в изминалите 20-тина години. За това кой от са те и кой е най-новият град в България ще ви разкажем в настоящата тема…

Научете кой е най-новият град в България

Сред най-младите градове получили статут градове не са населени места с много голям брой жители. В списъкът могат да се срещнат и такива с изключително нисък брой местно население.

Да предположим, че промяната в статута им се дължи на идеи и цели, тези места в бъдеще да се развитият, да има инвестиции и прогрес.

Експертите смятат, че водеща причина част от тези села да се сдобият със статут на градове е и фактът, че са родни места на известни хора. В последните визираме български държавници и политици. Така например, Баня е населеното място, където по адресна регистрация е отбелязан Симеон Сакскобургготски. За Правец е известно, че е родното място на Тодор Живков. И така,

Разберете кои или кой е най-новият град в България

Сред имената на най-млади градове в България са: Костандово в община Ракитово, област Пазарджик, Китен, Куклен, Крън, Мартен намиращ се в област Русе, Обзор, Шипка, Момин проход в област София и други.

Ето и малко повече инфо за най-новият град в България

Ахтопол

Ахтопол е уютен град, разположен в най-южната част на българското Черноморие. Намирайки се само на 14 километра от Турция. Градът често е попадал под влиянието на съседни народи, през цялата история. Сега Ахтопол е известен като тихо слънчево градче с премерен начин на живот. В него са развити винарство, риболов и градинарство.

Китен

Китен е компактен и много уютен курорт, който в последствие получава статут на град. Добре развита инфраструктура, разнообразие от развлечения и достъпни цени са предимствата на Китен. Именно те привличат както местни, така и чуждестранни туристи. Гостите на Китен се наслаждават на почивката из просторните пясъчни плажове, а местна кухня допълва удоволствието.

Обзор

Обзор е малък, но много привлекателен град-курорт за семейства и младежи. Предимството на Обзор и това, което го отличава от други със статута му на курорт (Албена или Златни пясъци) е липсата на суматоха.

Обзор е много живописно и очарователно кътче от Черноморието. От едната страна Стара планина се спуска към морето, защитавайки града от студените ветрове, а от планината от своя страна в долината се вливат чисти планински потоци и водопади. От друга страна курортът е заобиколен от иглолистни гори, които осигуряват чист въздух, а по крайбрежието в продължение на няколко километра се простира обширен плаж с фин мек пясък. Всичко това прави Обзор един от най-чистите екологични местенца в страната и по Черно море. Прочутите топли минерални извори с лековита сярна вода, привличат хора от цяла Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ