HomeИнтересноКои са най-отровни животни в България

Кои са най-отровни животни в България

Биоразнообразието на България е едно от най-богатите в Европа.

Има единадесет природни парка и над петстотин защитени територии. В страната ни може да срещнете дори животинските видове, които няма да видите никъде другаде в Европа. Днес ще поговорим за някои от тях:

Кои са най-отровни животни в България

В зависимост от региона, който ще посетите може да видите широка гама от животински видове. И така, ако сте решили да изследвате различните части на България, трябва да внимавате, защото има и отровни животни. Какво може да срещнете и кои от тях са най-опасни същества вижте в следващите редове:

Топ класация с най-отровни животни в България

Черен паяк (Cheren solder)

Най-опасното животно обитаващо в страната ни е черният паяк. Отровата на черния паяк е много по-парализираща и силна от тази на гърмящата змия. Често животът на човек е застрашен при нападение от черни паяци. Територията на разпространение на паяците е в южната част на България в Странджа и Сакар планина, както и в други планински райони. През топлите летни месеци черният паяк мигрира на север.

Този вид паякообразни живее и в низини – ниви, ливади, пасища, в земи под угар, неожънати купи сено. Черният паяк може да се скрие и в навеси, плевни и дори в къщите на хората. Паякът обича мрака и. Смъртоносен е за деца и домашни любимци.

Змия усойница (пепелянка)

Змията усойница живее в България на 1450 метра надморска височина. Обитава всякакви места, с изключение на големите масиви от полета в западната част на страната. Понякога се среща и по най-близките планински склонове. Змиите предпочитат и обичат открити, каменисти, топли и слънчеви места, обрасли с високи треви, растения, папрати, храсти. По правило предпочитат места с добри подземни убежища. Отравянето на тялото в резултат на ухапване от усойници е относително токсично, като степента на отравяне зависи от времето на ухапване (сезон) и популацията (наследственост). Отровната слюнка на пепелянката съдържа, както протеолитични, така и невротоксични компоненти и хемотоксини, които увеличават в пъти съсирването на кръвта. Тези вещества са толкова мощни, колкото тези в отровата на гърмяща змия.

Боровата процесия (Pine Processionary Caterpillars)

Това е едно от най-опасните същества поради ефектите, които може да имат върху човешкото тяло. Тези гъсеници обикновено имат малки косъмчета, които съдържат бактерии и са болезнени. Известно е, че тези косми причиняват изгаряне на плътта, когато се сблъскат с кожата. Трябва да внимавате, когато сте на открито, тъй като обикновено се срещат добре в балканските райони на България.

Известно е, че тези гъсеници обезлистват бора и иглолистните дървесни видове, където консумират иглички. Боровата процесия обикновено е оранжев цвят и има синя ивична маркировка по тялото. Обитава места, където оставя бели, големи и копринени гнезда, върху листата.

Кърлежи

Може би едно от най-интересните и същевременно много опасни същества. Горите, горите, градините и някои от тъмните места в България са дом на тези същества и винаги трябва да сте сигурни, че сте в безопасност. Известно е, че тези кърлежи пренасят много инфекциозни заболявания и най-опасната инфекция, която могат да пренесат е лаймската болест. Това е много опасно насекомо, което по невидим за човека начин се прикрепя в открит кожен участък и започва да смуче кръв. Самият начин на хранене не вреди толкова на човека, проблемът се крие в това, че с хоботчето си може по-рано да се е хранил от заразено с опасна болест на кръвта същество.

Важно е да се отбележи, че тези кърлежи обикновено са разпространени през ранните летни и пролетни периоди, когато търсят животни, където ще се закрепят. Винаги трябва да се предпазвате, като се обличате подходящо за външната среда. Ако ще изследвате тревист и неподдържан регион, винаги трябва да проверявате дрехите си за кърлежи.

Кафяв паяк отшелник

Може би това е най-опасното същество, което ще срещнете в България. Обитава предимно горите. Кафявият паяк отшелник е синоним на неговата отрова. Известно е, че тези паяци са много активни през нощта. С отровата си може да причини тежка органна недостатъчност. Тези паяци обикновено са дълги около 1,5 сантиметра и могат да хапят до ниво на ужилване от оса или пчела, но реакциите да са прекалено тежки. Този паяк отшелник се срещат в България, през летния период.

Обикновена европейска гадюка

Това е още една много отровна змия, която живее в България. Обикновено вирее в гъстите гори. Най-често не напада, но ако я провокирате, има вероятност да ви ухапе. Ухапванията са опасни, защото са изключително болезнени, водят до некроза, загуба на съзнание, понижено сърдечно налягане и в крайна сметка смърт, ако антиотровата не бъде доставена незабавно.

Обикновената европейска гадюка не е агресивна по природа, но когато се стресне, става много агресивна и може да нападне всеки момент. Тези отровни змии се срещат в планинските райони на страната или по-близо до водоемите. Те имат уникален зигзагообразен гръбен модел на телата си и също знак X или V на главата. Могат да бъдат смъртоносни. Винаги внимавайте по време на туристически дейности. Трябва да останете спокойни или да се отдалечите от тях, когато ги видите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ