HomeИнтересноБългарияОт колко букви се е състояла българската азбука през годините

От колко букви се е състояла българската азбука през годините

Азбуката е първото нещо, което научават най-малките в училище. Знанията започват с думичките, а след това с буквите. И така още в края на първи клас учениците знаят азбука и я използват при писане и четене.

И така, кое не знаем за азбуката си и как се е изменяла тя през годините, вижте сега:

От колко букви се състояла българската азбука?

Днес и малки и големи са на ясно, че в българската азбука има 30 букви. Не така, обаче е било винаги. Връщайки се малко по-назад във времето да видим как са се стекио обстоятелствата:

Глаголица

Глаголицата е първата старобългарска азбука. Тя е създадена от Кирил или в пълното му наименование – Константин-Кирил Философ. Глаголицата представлява графична система, оригинална, при която всяка буква е един звук. Буквите за звуци с подобни характеристики и изобразени по сходен начин.

Според Черноризец Храбър в книга “За буквите”, годината на създаване на глаголицата е била 855. И така:

Колко гласни букви има в българската азбука?

Глаголицата се състояла от 41 знака, познати и днес, но точният им брой можел да варира. Не е известно, обаче колко букви имало в първоначалната глаголица. Типичното за нея е, в това, че всички букви са с имена: а- аз, б- буки, в – веди, г – глагол и т.н.. Глаголицата се казва “азбука”, това e име, което произлиза от първи 2 букви: аз и буки.

Глаголицата и първите книги на нея са осветени от папата Адриан II при посещение в Рим на светите братя Кирил и Методий и учениците им. През 886 г. учениците на двамата братя са посрещнати с почести от княз Борис I, в България. Българският княз им предоставя чудесни условия за книжовна и просветителска дейност. Тогава се поставя начало на първия книжовен център в Плиска. След преместване в Преслав на столицата, книжовният център също е преместен в новата. Появява се необходимост от разпространението на християнството на родния език. Самият княз Борис I отделя голям обем средства за създаване на богослужебна литература и за подготовка на духовниците, за да богослужението бъде заменено от гръцки на старобългарски.

Глаголическата писменост бележи своя връх в книжовните центрове Преслав, около Плиска и Охрид. Сред видните български книжовници са цар Симеон, Наум Охридски, Климент Охридски, Йоан Екзарх, Презвитер Григорий, Константин Преславски, Черноризец Храбър.

Интересни факти за българската азбука

Кирилица

В края на 9 и началото на 10 в. в Първа българска държава се появява и втора старобългарска азбука. Това вече била кирилицата. Тя носи името на създателя си св. Кирил в чест на неговото дело. Смята се още, че един от създателите на кирилицата е Климент Охридски, един от учениците на двамата братя. Това, обаче не е изцяло доказано. Според мнението на съвременни старобългаристи кирилицата е създадена от екип от преславски книжовници и подкрепата на цар Симеон.

Българската азбука – колко звука има

Още интересни факти за кирилицата

* Знаете ли, че в оригиналния вариант на кирилицата, има 46 букви за 46-те звука. Той е изготвен от Климент Охридски.

* От 921 г. са открити най-ранни данни с надпис по нашите земи, изписани на кирилица. Това е открито в скален манастир около с. Крепча, България.

* С името “кирилица” е регистрирана азбуката ни през 1563 г. Това се случило в превода на Новия завет от хърватски.

* В наши дни кирилицата се ползва от около 300 милиона души по целия свят. Азбуката е официално приета в Беларус, Русия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Киргизстан, Монголия, Украйна, Сърбия, Черна гора, Таджикистан. До годината 2018 е официална и в Казахстан. До преди няколко десетилетия се използва и в Узбекистан, Туркменистан и Азербайджан. В края на 70-те години от 19-ти век кирилицата се използвала и в Румъния.

* Издигнати са 2 паметника на кирилицата, по българска инициатива и в столицата на Монголия Улан Батор. Тя се намира близо до изследователската база в Антарктида и също носи името на “Св. Климент Охридски”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ