HomeИнтересноМека китка - откъде идва историята на изразa

Мека китка – откъде идва историята на изразa

Навярно сте чували израза „Мека китка“, но знаете ли от къде идва? Наложи се и ние като вас да потърсим информацията в интернет. Това, до което достигнахме ще споделим в идните редове…

Мека китка – какво означава

И така, мека китка е иронично и дори се приема за обидно тълкувание отправяно към хората с определена сексуална ориентация. Свързва се с жест на ръката, в която чупката се прави в областта на ставата на китката. Често срещан израз:

„Тоя е тотална мека китка!“

Мека китка – откъде идва изразът

От честото кълчене на китките при представители на мъжкия пол, но с хомосексуална ориентация.Изразът е останал като символ на подобен тип поведение , който се възприема като неподходящ за определен тип образ на мъж.

И на фона на казаното макар и кратко, но доста рязко, нека уточним, какво всъщност се приема за мъжественост:

Какво е мъжественост?

Мъжествеността се определя като качества и атрибути, считани за характерни при силната половина от чувството – мъжете. Когато говорим за мъжественост, говорим за пола на човека. Полът е социална конструкция и е един от многото начини, по които ние като хора създаваме смисъл и създаваме социални структури. Полът на дадено лице се базира върху начина, по който обществото го възприема като родово същество. Полът се основава отчасти на биологични характеристики (гениталии, окосмяване по лицето и т.н.), но до голяма степен се основава на представата на обществото за това, какъв трябва да бъде човек от определен пол.

Полът се осъзнава в спектър, който се пресича с пола на човека (физиологичен и биологичен), сексуалната му ориентация (към кого го привлича) и неговата полова идентичност (как те виждат себе си като родово същество, което може или може не отговарят на техния пол).

И така че, ако полът е социален конструкт, важно е да знаем как се създава мъжкият конструкт.

В Съединените щати и в много западни култури доминиращият мъжествен конструкт е създаден за мъжете от мъже. Това е част от ежедневните взаимодействия, които трябва да се управляват от младите момчета, докато израстват в зряла възраст и от мъжете през целия им живот. Той се вижда навсякъде – във филми и телевизионни предавания, в реклами, музика, видео игри, социални медии, спортни коментари – и е невъзможно да бъде пренебрегнат.

Този конструкт е погрешно етикетиран през последните години като „токсична мъжественост“. Важно е да се знае, че въпреки че някои поведения, свързани с мъжествеността, са вредни или токсични, самата мъжественост не е такава. Конструктът обаче е вреден, тъй като е ограничаващо определение за това, какво трябва да бъде човек.

И така, да се върнем на темата „мека китка“

  1. Характерен „издайнически” елемент, показващ, че един мъж е хомосексуален. Това се прави на база жестовете му, основно с ръце – или поне създаващи подобни асоциации у хората.
  2. Пренебрежително нарицателно за лице с подобни наклонности Използва се най-вече от такива типове, които възприемат себе си за модел на споменатата вече мъжественост или „коравост”, които и в много случаи не са емоционално зрели, а понякога и интелигентни.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ