HomeИнтересноБългарияОткъде идва името на квартал Столипиново

Откъде идва името на квартал Столипиново

Чували ли сте за квартал Столипиново? Знаете ли от къде произхожда неговата история и за какво се разказва? Предлагаме ви да се потопите заедно с нас в магията на този пловдивски квартал…

Откъде идва името Столипиново

Определено кварталът на Пловдив Столипиново не е от местата, които ще ви покажат местните, ако за пръв път отивате в Града на тепетата. Със сигурност и няма да ви се иска да замръкнете на това място.

История на квартал Столипиново

В началото районът представлявал обикновена селска махала. Намирал се в покрайнините на града, а жителите му били смесица от най-различни култури. След Освобождението при преброяване проведено през 1888 г. на това място били отчетени 348 роми.

Името на квартал Столипиново

Само година по-късно от преброяването, градът Пловдив е засегнат от масова епидемия с шарка. Контролът над нея бил невъзможен. Всеки 5-и гражданин на Пловдив получавал усложнения и смъртта го застигала. В резултат на мерки взети от властите и направени редица проучвания се оказало, че заразата се разпространява, чрез къщите в града, а те били безразборно пръснати навред. Тогава управата взема решение да ограничи ромите в къщи, в махала разположена на 2 км. От територията на Пловдив.

Това били т. нар. “Ново село”,което по-късно е преименувано “Столипиново”. Второто и досегашно име получава, в чест на Аркадий Столипин генерал и губернатор на Одрински санджак по онова време и на Източна Румелия. Второто решение на общината била да изгорят всички изоставени постройки, с цел да се парира заразата.

На първия си рожден ден Столипиново имало 237 жители, а през 1910 г. местните вече били 3524-ма. Днес се твърди, че официално столипиновците са над 40 000, а от някои източници броят им надминава 80 000 неофициално.

Квартал Столипиново днес

Ако по една или друга причина ви се случи така, че да попаднете в квартал Столипиново днес, не се изненадвайте. Той сякаш е откъснат от самия град Пловдив и цяла Европа. Там ще видите съвсем друг народ, навици, привички и ред на нещата. Къшите и до днес са си разпръснати сякаш безразборно; улиците в повечето случай са не асфалтирани, тесни, прашни и кални; по тези улички, в топлите дни играят огромни стълкновения деца от всяка възраст. Не се изненадвайте, ако забележите до някои стар мерцедес видите паркирана каруца с кон. За ред, правила и хигиена не може да се говори, но всеки квартал, народ, учреждение си имат своите „златни правила“. Местните на Столипиново държат и мат други ценности, за разлика от повечето други хора, които никак не са за подценяване.

И все пак ще се изненадате, на фона на цялата тази картина как може да се оцелява, дори в условията на пандемия, вируси и какво ли не още!

Това е квартал Столипиново и неговата история. Вече знаете откъде идва името му и защо е смятан за „колоритен“ квартал на град Пловдив!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ