HomeИнтересноИнтересни фактиКолко са българските острови в Черно море

Колко са българските острови в Черно море

Черно море е вътрешно такова, изградено от басейна на Атлантическия океан, а знаете ли, колко са българските острови в Черно море?…

Връзката му с Мраморно море се осъществява, чрез Босфора, а после, през Дарданелите към Средиземно и Егейско море.

Колко са българските острови в Черно море

Тук се намира Керченският проток, който свързва Азовско море. На север е Кримският полуостров, който се врязва навътре в морето. Между Европа и Мала Азия е водната граница, която минава по повърхността на Черно море.

Черно море – характерни особености

Името на това море на български език е Черно море, а на турски Karadeniz.

Площта му е 422 000 km² (според някои други източници е 436 400 km²). Очертанията му приличат на овал с най-голяма ос към 1150 км. Най-голяма дължина има от север на юг и достига е 580 км. Най-голямата дълбочина е 2210 м, а средната е 1240 м.

Морето мие брегове на:

Абхазия, България, Украйна, Грузия, Румъния, Русия и Турция.

Характерна особеност на Черното море е пълното отсъствие на живот на дълбочини над 150-200 m поради насищането на дълбоките водни пластове със сероводород. Това, с изключение на редица анаеробни бактерии.

Бреговете на Черно море са предимно в северната му част и слабо разчленени. Единственият голям полуостров се казва Кримският.

Най-големи заливи са:

Джарилгачски, Тендровски, Ягорлицки, Каламитски, Каркиницки и Феодосийски в Украйна, Бургаски в България и Варненски в България, Синопски и Самсунски – край южното крайбрежие с Турция. На север и северозапад естуарите преливат при сливането им с реките. Общата дължина от 3400 км. Е на цялата брегова линия.

Ето и кои са български острови в Черно море

България има няколко острова разположени в самото Черно море. Те са, както следва:

  • Свети Иван;
  • Света Анастасия;
  • Свети Кирил;
  • Свети Тома;
  • Свети Петър

Най-големите острови в Черно море

Първенството в тази категория принадлежи на остров Джарългач, чиято площ е 62 кв.м. км. Цялата територия на острова, административно включена в Херсонска област, е заета от Джарилгачския национален природен парк.;

Следван е от Змийският остров е отделен от брега на 35 км. Най-близките населени места са градовете Сулима (Румъния) и Вилково (Украйна);

Идва ред на Березан, който е безлюден остров в Черно море, дълъг около 1000 м, широк около 500 м, принадлежащ към Николаевска област. Намира се на 8 км от град Очаков и на 4 км от най-близкото село Рибаковка.

Малки острови в Черно море

Скалата на Светия феномен или Скалата Свети Георги, географски обект с площ от 3,5 km 2, има интересна история. Според легендата в края на 9-ти век, близо до остров близо до нос Фиолент, Свети Георги Победоносец се явил на бедстващите рибари, а на самата скала била открита икона на светеца. В края на XIX век. на скалата е издигнат мраморен кръст, който скоро е разрушен. Сега основната атракция на скалата Свети Георги е висок 7 метра метален кръст, поставен през 1991 г.

Адалари – това са скали близнаци, намиращи се до Гурзуф. Те са един от символите на курортното селище. Диаметърът на острова е 20-30 метра.

Лебедовите острови са 6 острова, намиращи се на Каркинитски залив. Те са заети от орнитологичния клон на Кримския природен резерват. Простират се на обща площ 0,52 км 2.

Черноморските вълни се разбиват и по крайбрежието на няколко изключително малки участъка земя. ТЕ са:

  • Утриш, разположен на 20 м от върха на едноименния полуостров в околностите на Анапа;
  • Суджук край Новоросийск;
  • Остров Крупинин в Таманския залив;
  • Иван Баба на нос Киик-Атлам.
  • Двата острова (Св. Анастасия и Св. Иван), които на българския бряг.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ