HomeИнтересноБългарияОткъде идват имената на месеците?

Откъде идват имената на месеците?

Днес ще разгледаме откъде идва имената на месеците, които познаваме. На кого на кръстени и какво трябва да знаем за тях. Научете каква е историята на всичките 12 месеца от календарната година.

Научете историята на имената на месеците

1.Януари

Януари е кръстен на двуликия римски бог Янус. Смята се, че с едното си лице гледа назад към миналото, а с другото гледа напред към новата година. Задължително се извършвали жертвоприношения в негова чест в Древен Рим.

2.Февруари

Името идва от латинската дума febra – тъй като за римляните това е бил последният месец от годината и той се свързвал с ритуалното очистване от греховете на старата година. Това се осъществявало чрез специални жертвоприношения.

3.Март

Март се свързва с името на римския бог на войната Марс. Това е първият месец от новата година за тях и се смята за много благоприятен период за започване на военни конфликти.

4.Април

Aperire е латинската дума, която означава отварям се. Април е кръстен на започването на пролетта като нов сезон.

5.Май

Кръстен е на римската богиня Мая – най-възрастната от Плеядите. Другата хипотеза е, че е кръстен на римската богина на плодородието – Бона Деа.

6.Юни

Кръстен е на Юнона, съпругата на Юпитер – римският еквивалент на Хера.  Тя е покровител на майчинството и даваща правилните съвети, тъй като има легенда, че предупредила римляните за идващо голямо земетресение.

7.Юли

Кръстен е на Юлий Цезар, който е роден през този месец. Иначе старото му име в Древен Рим е бил квинтилис – тоест петият месец от началото на година(март е първи).

8.Август

Лично Октавиан Август прекръства този месец на своето си име, тъй като тогава за първи път става консул на Рим. Иначе е бил означаван като шестият месец в годината.

9.Септември

На латински Septem означава седем – неговото име е чисто описателно.

10.Октомври

Octo – осем на латински. Пак името е описателно.

11.Ноември

Novem – девет на латински

12.Декември

Decet – десет на латински.

Това е историята на имената на месеците, които ползваме. Повечето от тях са свързани със съответната дума на латински за техния ред, като изключение правят Юли и Август кръстени на Цезар и неговият племенник Октавиан. Важно е да се знае, че за древните римляни(преди въвеждането на Юлианския календар от Цезар) годината започва от месец март, така че имената на месеците са подредени по този начин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ