HomeИнтересноБългарияЗимен Симеоновден - защо е толкова лош този ден?

Зимен Симеоновден – защо е толкова лош този ден?

На 3 февруари се празнува един много интересен празник. Той е известен под името Зимен Симеоновден и се смята за един от най-лошите дни в годината. Научете повече защо този празник има такава печална слава!

Зимен Симеоновден

Има 2 празника посветени на Свети Симеон:

 1. Зимен Симеоновден – 3 февруари
 2. Летен Симеоновден – 1 септември

Те разполовяват календарната земеделска година. Най-вероятно, самият празник е с езически корени, но по-късно става част от християнски календар, обвързвайки го със припозналия Христос – Свети Симеон. Другото име под което е известен самият празник е Симеон Бележник – бележник означава, че на този ден хората биват отбелязвани, оставят им белези.Тъй като е част от така наречените “Вълчи празници” – 1,2,3 февруари, има много поверия какво не се прави на този ден – ето най-популярните от тях:

Какво не се прави на Зимния Симеоновден

 • Не се работи с вълна
 • Не се изхвърля пепел/боклук извън къщата
 • На някои места не се използва думата вълк
 • Има много допълнителни забрани за младите и бременните жени:
  • да не използват остри предмети/ножове
  • да не работят тежка физическа работа
  • да не шият или предат
 • Не трябва да излиза нищо от дома, за да не “излезе късмета от къщата”

Най-важната функция на Зимния Симеоновден е, че той дава началото на новата година свързана с обработването на земята. Вече по това време, стопаните започват да се готвят за новия земеделски сезон и засяването на пролетните култури. Друг важен елемент е, че Зимния Симеоновден е част от Вълчите празници, които имат символиката, че не трябва жените да работят по тяхно време, тъй като ги чака лош късмет през годината.

Връзката между Зимния и Летния Симеоновден

След като научихме основните неща за Зимния Симеоновден, трябва да разберем и неговия близнак – Летния празник. Той се празнува на 1 септември и е преходен период между летния и зимния стопански сезон. Както и зимния, летния празник се смята за лош ден, в който има сходни забрани за нещата, които не трябва да се правят от жените. Друга интересна традиция е свързана с първия гост в къщата. Спрямо неговия характер, можем да определим каква ще бъде стопанската година за стопанина. Връзката между двата празника е показателна за това каква важна роля играят те за бъдещето на всяко българско домакинство в миналото, тъй като добрата година гарантира оцеляване и сигурност, а лошата ги поставя през сериозна опасност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ