HomeИнтересноБългарияПетльовден 2024 - какво се прави на този ден

Петльовден 2024 – какво се прави на този ден

Петльовден е един от големите български празници през месец февруари. По нов стил се пада на 20 януари, но всички го празнуват по старата му дата – 2 февруари.  Празникът е известен под различни имена в различните краища на страната, но се свързва с празнуването на мъжката рожба. Днес ще ви разкажа повече за легендите за този празник и какво се прави на този специален ден!

Голям Сечко, Малък Сечко – научете българските имена на месеците!

Историята на Петльовден

Има 2 основни легенди за произхода на празника:

  1. Еничарството – Знаете за кръвния данък, който се е вземал от българското население в рамките на Османската империя. Тези деца били избирани, обучавани и най-добрите от тях ставали част от елитния еничарски корпус. Тази практика е оставила кървави следи в нашата история и една от тях е легендата за Петльовден. Една майка решила да измами турците, като отбелязла с кръв вратата на къщата си.Тази кръв била на заклан петел. Когато дошли да вземат сина ѝ, тя казала, че го е умъртвила, за да не го предаде в техните ръце. Турците решили, че тя е луда и не влезли в нейната къща. Така майката успяла да спаси невръстния си син.
  2. Библейска легенда – Тя по-скоро служи, за да обясни запазването на този езически ритуал в рамките на християнството. Библейският цар Ирод разбрал за раждането на Христос и решил да бъдат избити всички новородени в регина. Населението успяла да измами царя, като колели животни и с тях маркирали вратите си, за да покажат, че хората на царя са минали и от там.

Сретение Господне – вторият голям празник на 2 февруари

Какво се прави на Петльовден

Най-важното обредно действие е заколването на петел. На някои места, той се замества от ярка, но по принцип се спазва традицията птицата да е от мъжки род. Това ритуално заколване на петел се прави с цел да бъдат живи и здрави всички мъжки рожби в селото – тоест това е своеобразна жертва(курбан) в тяхно име. На повечето места този ритуал се извършва само  от жени. Но на други места има специално определен юноша, който трябва да извърши това заколване. Той се нарича петелар. След заколването на птицата, тази кръв се смята, че дава защита и поради тази причина се маже по лицата на момчетата. Освен това се отбелязват къщите, които има малки момчета, за да може злото да не ги застига.

Девширме – кръвният данък на християните в Османската империя

Какво се яде на празничната трапеза

Както всеки традиционен български празник, и тук си има специална трапеза. Храните, които задължително присъстват са :

  • Гозба от жертвения петел – в днешно време е хубаво във всяко домакинство да се вечеря с пилешко месо.
  • Пресен хляб или баница
  • Вино с черен пипер – Това е традиционната напитка, която пият жените в този обред. Обредното вино е подсладено и се добавя черен пипер. Но в днешно време, едно хубаво вино е напълно достатъчно на празничната трапеза.

Това са най-важните неща, които трябва да знаем за големия български празник Петльовден. Той е оцелял векове наред, така че е хубаво да продължим неговата традиция. Начинът по който най-лесно можем да го отбележим е с празнична трапеза, на която да присъства ястия от пилешко месо и някое хубаво вино.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ