HomeИнтересноБългарияСретение Господне - вторият голям празник на 2 февруари

Сретение Господне – вторият голям празник на 2 февруари

Повечето от нас свързваме датата 2-ри февруари с големия български празник Петльовден – за него сме разказали повече тук! Но освен него, на 2-ри февруари е един от 12-те велики празника за източноправославните християни(след Великден). На тази дата празнуваме Сретение Господне – тоест представянето на малкия Христос  в храм на 40-тия ден от неговото раждане. Разберете повече за този празник.

Историята на Сретение Господне

Спрямо Мойсеевия закон, новородението деца навършили 40 дни трябва да бъдат занесени в най-близкия храм. Това се случва и с Иисус Христос, който трябвало да бъде посветен на Бога. Там Богородица ритуално бива пречистена и принася в жертва 2 гургулици. Там е и важната среща между нея, Христос и светият старец Симеон. Той е известен с  името Свети Симеон Богоприемец и му било казано от Бог, че смъртта ще го застигне след като види Божия син. За него се знае, че е един от преводачите на старозаветните текстове, по-късно част от Библията, от еврейски на гръцки. Освен неговата фигура, на този ден се появява и пророциата Анна, която също успяла да прозре, че това е божият син. Симеон и Анна изказват пророчески думи за бъдещето на Христос, които са предмет на спор между различните тълкуватели. Смята се, че по времето на тази среща с Христос, и двамата били изпълени със Светия дух, който чрез тях потвърдил, че това е божият син.

Кои са 12-те най-големи източноправославни празника

За източноправославните християни, най-големият празник в календарната година е Великден. Но след него се нареждат цели 12 празника. Ето кои са те:

Фиксирани празници

 1. Рождество Богородично(Малка Богородица) – 21 септември
 2. Кръстовден – 14 септември
 3. Въведение Богородично – 21 ноември
 4. Рождество Христово – 25 декември
 5. Кръщение Господне – 6 януари
 6. Сретение Господне – 2 февруари
 7. Благовещение – 25 март
 8. Преображение Господне – 6 август
 9. Успение Богородично – 15 август

Променливи празници

 1. Вход Господен(Цветница) – 1 седмица преди Великден – 28 април 2024
 2. Възнесение Господне(Спасовден) – 40 дни след Великден/задължително в четвъртък – 13 юни 2024
 3. Петдесетница – 50 дни след Великден – 23 юни 2024

Това са всички най-важни християнски празници, според православнтото християнство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ