HomeИнтересноБългарияПърва национална катастрофа на България - защо се случва

Първа национална катастрофа на България – защо се случва

В днешната статия посветена на историята на България ще разгледаме един много неприятен и ключов момент за развитието на страната. Това е първата национална катастрофа реализирала се в най-голяма степен по време на Втората Балканска война(Междусъюзническата война). Целта е била реализиране на идеала на Санстефанска България, който си остава блян на българите.Събитията със сигурност са познати на много от Вас, но ще искам да засегнем повече за причините довели до тези злощастни моменти.

Предистория на Първата Национална катастрофа

Още в самата подготовка към очаквания от всички военен конфликт с Османската империя се допускат много неточности. В увода разгледахме, че тази нещастни събития се реализират по време на Междусъюзническата война, но те започват още с подготовката на Първата Балканска война. Ще се опитаме да ги разделим ва вътрешни и външни.

Външни причини

В началото на 20 век всички Велики сили се подготвят за сблъсък помежду си. Лагерите са разделени на 2 – Старите имперски сили в лицето на Великобритания, Русия и Франция и Новите сили представени най-вече от набиращата сила Германия на Бисмарк и Австро-Унгария(по-късно вече и Османската империя). Преди започването на Балканската война се изгражда Балканския съюз – България, Сърбия, Гърция и Черна гора с помощта на Руската империя влизат в съюз насочен срещу Османката империя. Това, което е известно на широката публика е, че България влиза в двустранни отношения с Гърция и Сърбия и не решават заедно териториалните си конфликти. По този начин още в началото се създават проблеми в бъдещото разпределение на териториите. От гледна точка на Великите сили, в случая най-вече Русия, целта на изграждането на този съюз е да се блокира навлизането на Австро-Унгария на Балканите и по този начин да бъдат обградени Новите сили. Нашите ръководители, особено Фердинанд, не отчитат този път и си плащат за развалянето на съюза.

Вътрешни причини

Българската държава е в подем в края на 19 и началото на 20 век. Проблемът е , че този подем се използва умело от цар Фердинанд, който налага авторитарна власт и не се допускат конституционно уредените възможности за контрол върху него. Българският военен елит не съумява да окаже въздействие върху решенията на Фердинанд и по този начин се оставя в негово лице да бъдат вземани решения, които предопределят съдбата на България изцело. Грандоманията на Царя не бива ограничавана по никакъв начин и това води със себе си до изтощаване на България. Друга малко известна причина е свързана с финансовото състояние на страната. Периодът преди Първата Балканска война може да бъде наречен най-успешният от Новата Българска история, но рядко се споменава за огромните кредити, които тегли България, за да може да закупи въоръжение за армията си. Логиката, която следва Фердинад е , че след успехите във войната ще може да се разплати с кредиторите си, но при неблагоприятен случай това поставя на карта бъдещето на страната.

Грешките по време на Балканската война(1912-1913)

Грешките на Българските управляващи, най-вече в лицето на Фердинад, са наистина многобройни по време на Балканската война. Ще се опитам да изброя само най-важните от тях:

  1. Свръхмобилизация –  България мобилизира повече от 700 хиляди души, което е почти колкото Сърбия, Гърция и Черна гора взети заедно. Въпреки че по това време ние сме най-голямата държава по територия и население между съюзниците, тежестта на войната се изнася от българската армия, която не е достатъчно подготвена за продължителна война.
  2. Няма подготовка за продължителни военни действия – Войната започва за България на 5.10.1912 година като това означава водене на продължителни военни действия в късната есен и зимата. Липсата на достатъчно доба подготовка за подобен тип продължителна война води до сериозни проблеми в българската армия в края на войната. Липсата на храна, дрехи, въоръжение понижават ефективността на нашите дейстивя. Епидемии от различни болести, които върлуват из войската водят до невъзможност за осъществяване на поставените задачи.
  3. Изнасяне на основната тежест на войната – Както всички знаем, България изнася основната тежест на войната срещу Османската империя в Източна Тракия, докато Сърбия и Гърция воюват с по-малобройните османски част. Това води и до по-големите ни загуби.
  4. Липса на защита на бъдещите граници – Българската войска е малобройна в рамките на днешна Македония и по този начин не можем да защитим териториалните си претенции към тези земи. Там успяват да се настанят сръбскии гръцки части, които не допускат български представители
  5. Грандоманията на Фердинанд – Може би най-важната причина от изброените. Тази грандомания се показва най-ярко в 2 случая. Първият от тях са неговите намерия за превземане на Цариград – нещо, което никой не би допуснал и нарушава интересите дори на Великите сили подкрепящи България. Вторият случай се вижда много ярко при действия му при град Солун. Солун е червена линия за гърците – те не могат да си позволят да се откажат от присъединяването на града към държавата си. Фердинанд мечта за Солунската митници – златната кокошка, която иска да бъде прибрана от него.

В следващата статия ще разгледаме основните грешки допуснати от България по време на Междусъюзническата война.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ