HomeИнтересноБългарияРила, Пирин и Родопи - научете къде се събират 3-те планини

Рила, Пирин и Родопи – научете къде се събират 3-те планини

Има едно специално място на територията на страната ни, където се срещат 3 от най-емблематичните за България планини – Рила, Пирин и Родопи. Отговорът на този въпрос е Разложката котловина. Ако искате да научите повече за това прекрасно кътче от страната ни – днес ще ви разкажем повече за нея.

Разложката котловина – събирателната точка на 3-те планини

Това прекрасно място е обградено отвред от нашите планини. Намира се по горното поречие на река Места, като Рила я обгражда на Север, Пирин на юг/югозапад и Родопите на изток.Дължината и достига 21 км , а средната ширина е 12 км. В самата котловина са разположени цели 5 града – Банско, Белица, Добринище, Разлог и Якоруда и 8 села – Баня, Бачево, Годлево, Горно Драглище, Горно Краище, Долно Драглище, Елешница и Краище.

Град Разлог – центърът на Разложката котловина

Най-големият град в котловина, той дълги години носи съвсем различно име – казва се Мехомия. Официално е прекръстен по името на котловината чак през 26.03.1925 година. Етимологията на името Мехомия не е напълно ясно – смята се , че идва още от времето на траките. Една от хипотезите го обяснява с думата мех, с който са пренасяли катранът, който е добиван в областта. Друга легенда за името на селището е от древна тракийска победа, при която тракийският пълководец кръщава селището Мое Мия – Моя Победа.

Историята на Разлог е дълбоко свързана с тази на България. За пръв път е включен в пределите на страната по времето на хан Пресиян през 847 година. Следващият запазен източник за града е през 1019 година, когато Василий II (Българоубиец) го споменава в официален византийски документ. Разлог се свързва най-вече с борбата на българите за реализиране на националния идеал след Берлинския договор от 1878 година. Гоце Делчев основава много силен комитет в града. По време на Илинденско-Преображенското въстание градът бива опожарен от османските войски, като българските четници не успяват да се противопоставят на редовната армия. По време на Балканската война, градът бива освободен от Родопския отряд на генерал Стилиян Ковачев и се завръща в пределите на страната ни.

Банско – център на българщината в областта

Вторият по големина град в Разложката котловина, днес Банско е най-известен като един от най-популярните зимни курорти не само в България. Но в нашата история, Банско е играл далеч по-голяма роля. През 16-19 век в Банско функционира метох на Рилския манастир и селището поддържа много тесни връзки със светата обител. От друга страна самото закътано разположение на града му помага да запази етническия състав на българското си население сравнително непокътнат.През 1850 година се създава и Банската Българска Правословна Община, която успява да реализира проекта по построяване на църквата Света Троица. За силния дух на българите в Банско свидетелстват и американски мисионери, преминали през града през 60-те години на 19 век. Банско остава в състава на Османската империя след Берлинския конгрес, но продължава да развива своята културна дейност като добавя към нея и революционна. Изпраща повече от 130 души за Илинденско-Преображнеското въстание и банскалии вземат активно участие в борбите за Освобождение. Бива освободен още в началото на Балканската война – на 5 октомври 1912 година с помощта на чета на ВМОРО. В тази чета е и известния български поет Пейо Яворов, който държи реч при освобождаването на града. От там остават в историята неговите дума:”Братя, хвърляйте фесовете, от днес вече сте свободни българи”. Фразата е изписана на паметна плоча в двора на църквата Света Троица в Банско и се превръща в емблематична за нашото Национално Освободително движение.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ